Kamberi i Hasani: Bez potpune integracije Albanaca nema stabilnosti

BUJANOVAC, 7.jun 2017. – Predsednik opšnti Bujanovac Šaip Kamberi i narodni poslanik Fatmir Hasani ocenili su “veoma konstruktivnim” jučerašnji sastanak sa predsednikom Vučićem, koji je održan u okviru konsultacija o mandataru sa predstavnicima parlamentarnih izbornih lista.

Kamberi je danas izjavio novinarima da nije bilo razgovora o imenu premijera sastavu republičke Vlade.

– Istakli smo našu spremnost za uključivanje u dijalog sa Vladom Republike Srbije u cilju pronalaska rešenja za životne probleme Albanaca, ranije istaknutih u planu od sedam tačaka, za koje je već pokazano razumevanje. Dobili smo obećanje da će se lično predsednik Srbije i novi premijer za pokretanje političkog dijaloga -naglasio je Kamberi .

Delegacija Partije za demokratsko delovanje (PDD) kao osnovno pitanje za afirmaciju prava Albanaca, sadržanih u pomenutom planu, istakla integraciju u državne organe i institucije.

– Bez potpune integracije Albanaca, koji treba da budu zastupljeni proporcionalno u skladu sa strukturom stanovništva, nema stabilnosti u regionu.

Takođe, među najznačajnijim pitanjima je smanjenje rekordne stope nezaposlenosti kroz obezbeđivanje subvencija lokalnom biznisu i privlačenje stranih investitora.

Zatim, rešavanje problema nedostatka udžbenika i priznavanje visokoškolskih diploma stečenih na Kosovu. Neophodno je uspostavljanje osnovnog suda u Preševu i zajedničkog tužilaštva za Bujanovac i Preševo. Istakli smo i potrebu privatizacije Bujanovačke banje, kao jednog od najvažnijih ekonomskih kapaciteta Bujanovca – rekao je predsednik bujanovačke opštine.

U cilju efikasnijeg rešavanja ovih I drugih aktuelnih problema delegacija PDD je izrazila spremnost za reorganizaciju Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Kamberi Hasani su podsetili da u tom procesu Albanci žele mesto predsednika Koordinacionog tela (KT) ili direktora Službe ovog tela. U okviru očekivane rekonstrukcije trebalo bi da budu formirane određene radne grupe u čijem bi članstvu bila po dva predstavnika sve tri opštine i KT.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *