Crveni krst obeležava Svetski dan davalaca krvi

BUJANOVAC, 14.jun 2017.- Crveni krst Bujanovac danas obeležava 14. jun, Svetski dan davalaca krvi.

U 9 časova počela je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, koju CK organizuje u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša.

Među prvim davaocima bio je Bujanovčanin, Zvonimir Stojanović Semka, kome je ovo, kaže, 20. davanje krvi.

Nikica Milošević iz Rakovca došao je da 56. put daruje svoju krv, nultu negativnu. Međutim, lekari su ga vratili jer ima manje od tri meseca od kako je poslednji put bio  darodavac.

-Ne znam zašto sam vraćen. Smatram da mogu da dam krv jer se zdravstveno osećam odlično – pomalo uvređeno priča Mikica.

Veli da je sa davalaštvom počeo u svojoj 16. godini.

-Bio je to hitan slučaj, a bilo ih je još nekoliko kada sam krv davao direktno iz vene u venu životno ugroženog. Preporučio bih svima koji žele da daju krv da se ne plaše. To je veoma dobro, bar dva puta godišnje. Čovek se lepo oseća. I fizički i psihički. I za spavanje – poručuje Milošević.

U Crvenom krstu Bujanovac očekuju da će do 13 časova, kada se završava današnja akcija, biti između 30 i 40 dobrovoljnih davalaca krvi. Istovremeno će biti promovisani i članovi „Kluba 25“, oragnizacije mladih davalaca krvi, koja deluje pri CK Bujanovac.

Bogdan Lazarević i Marija Trajković, novoizabrani predsednik i zamenik predsednika ovog kluba mladih od 18 do 25 godina, do sada su dali krv tri, odnosno dva puta. Danas neće moći, s obzirom da nisu protekla propisana tri meseca od poslednjeg davanja.

Obeležavanje Svetskog dana davalaca krvi u Crvenom krstu Bujanovac biće nastavljeno u 14 časova.

Tada će uslediti svečana dodela priznanja višestrukim davaocima krvi, kao i organizacijama i institucijama koje su svojim radom pomogle u promociji, omasovljenu dobrovoljnog davalaštva krvi.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *