CESID: Građani juga Srbije ne učestvuju u donošenju odluka

BUJANOVAC, 15.jun 2017. –  Projekat „ Podrška demokratizaciji u Preševu Bujanovcu i Medveđi“, kojeg od aprila prošle godine  sprovodi  Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) iz Beograda, u saradnji sa tri partnerske organizacije, biće okončan do kraja ovog meseca.

Ovo su saopštili  predstavnici CESID, Ivo Čolović i Emilija Brkić, tokom susreta sa novinarima u Bujanovcu.

Rezultati ovog istraživanja su publikovani u „Priručniku za učešće građana u donošenju odluka“, koji je namanjen najširoj javnosti odnosno građanima, političkim strankama, političarima, organizacijama civilog društva i medijima.

Obavljena istraživanja pokazuju da je  nivo participacije građana u procesima donošenja odluka u Bujanovcu, Preševu i Medveđi niži od proseka građanskog učešća na nivou Srbije.

Pored istraživačkih nalaza, čitaoci  u pomenutoj brošuri mogu da se upoznaju i sa preporučenim merama za podizanje nivoa građanske participacije.

Lokalnoj samoupravi je, između ostalog, preporučeno uvođenje registra aktivnih  organizacija civilnog društva, kao i neophodnost postojanja koordinatora za rad sa nevladinim sektorom.

Projekat„ Podrška demokratizaciji u Preševu Bujanovcu i Medveđi“, CESID realizuje u saradnji sa „IHC“ iz Preševa, „CRC“ iz Bujanovca i UG „Gornja Jablanica“ iz Medveđe. Finansira ga Evropska unija u okviru EIDHR programa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *