Dan visokih zvanica na Međunarodnoj vežbi “Platinasti vuk 17”

BUJANOVAC, 21. jun 2017. – Ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, ambasadori SAD i V.Britanije u Srbiji Kajl Skat i Denis Kif, kao i brojni gosti, danas su se uverili u vrhunsku obučenost pripadnika oružanih snaga iz devet zemalja učesnica međunarodne vojne vežbe „Platinasti vuk 17“ , koja se sutra završava u bazi „Jug“, nadomak Bujanovca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Njih 483 su izveli jednu od najsloženijih vežbi, koja je za cilj imala zajedničko uvežbavanje jedinica partnerskih zemalja za učešće u multinacionalnim operacijama očuvanja mira. Ministar odbrane Zoran Đorđević se zahvalio svim zemljama učesnicama međunarodne vežbe „Platinasti vuk 17“ i izrazio zadovoljstvo stepenom opremljenosti Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije u vojnoj bazi na Borovcu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

On je istakao da se baza razvija u moderan poligon za vežbanje, uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

– Nastavićemo sa ovakvim vežbama. Ovo je prilika da za jačanje saradnje sa pripadnicima vojski ostalih zemalja – rekao je ministar, zahvalivši se predstavnicima drugih država i ambasadorima SAD i Velike Britanije na prisustvu današnjoj pokaznoj vežbi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zadovoljstvo rezultatima „Platinastog vuka“, koji se održava četvrti put, izrazili su ambasadori Velike Britanije i SAD. Kajl Skat je rekao da je izuzetno ponosan što sve ove vojnike vidi zajedno sa vojnicima Sjedinjenih Američkih država u bazi „Jug“, u čiji su razvoj SAD uložile više od sedam miliona dolara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rezimirajući rezultate međunarodne vežbe, koja je počela 12. juna, general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije,izjavio je novinarima da je tokom zajedničkog uvežbavanja izgrađen visok stepen poverenja i obučenost u rešavanju svih zadataka.

Pored pripadnika VS na vežbi su učestvovale jedinice oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, SAD, Slovenije, Velike Britanije i Crne Gore.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Današnjoj ceremoniji na poligonu „Borovac“, između ostalih, prisustvovali su i pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske, rukovodilac vežbe pukovnik Slađan Stamenković, komandant Centra za obuku jedinica za mulinacionalne operacije potpukovnik Branislav Stevanović, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Slobodan Stopa i komandanti jedinica iz Bujanovca.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *