KALE KRŠEVICA: Nastavak istraživanja u ponedeljak

Ekipa arheologa beogradskog Arheološkog instituta i Narodnog muzeja Beograd na Kale dolazi već u ponedeljak, 3.jula, kada će započeti  četerdesetodnevne istraživačke radove na akropoli, smeštenoj na vrhu ovog čuvenog brda iznad Krševičke reke

BUJANOVAC, BEOGRAD, 30. jun 2017. – Ministarstvo kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije odobrilo je deo finansijskih sredstava za nastavak istraživanja na Arheološkom nalazištu Kale  u selu Krševica, opština Bujanovac.

Ekipa arheologa beogradskog Arheološkog instituta i Narodnog muzeja Beograd na Kale dolazi već u ponedeljak, 3.jula, kada će započeti  četerdesetodnevne istraživačke radove na akropoli, smeštenoj na vrhu ovog čuvenog brda iznad Krševičke reke.

Ovo je za portal „Bujanovačke“ potvrdio arheolog Nebojša Radojčić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i dugogodišnji član arheološke ekipe, koja  pomenuti lokalitet, redovno svakog leta, istražuje od početka 21. veka.

kale

Na platou Krševičke reke,u podnožju brda Kale, pronađeni su ostaci urbanog naselja, čiji najstariji nalazi potiču sa kraja Bronzanog i iz Starijeg gvozdenog doba

Rukovodilac ekipe koja će ove godine raditi na akropoli, pronađenoj na Kaleu, je dr Ivan Vranić. Istraživači će za vreme ovogodišnjih istraživanja, kao i ranijih godina, biti smešteni u prostorijama Osnovne škole „Dragomir Trajković“  u Žbevcu. Ja dolazim nekoliko dana kasnije, kada ćemo vašim čitaocima prezentovati više detalja koje ćemo, nadamo se, dobiti tokom predstojećih iskopavanja – poručio je Radojčić.

Na platou Krševičke reke,u podnožju brda Kale, pronađeni su ostaci urbanog naselja, čiji najstariji nalazi potiču sa kraja Bronzanog i iz Starijeg gvozdenog doba – 12. do 7. vek pre nove ere, dok značajni slojevi sa ostacima arhitekture i mnogobrojnim pokretnim nalazima odgovaraju rasponu od početka 4. do prvih decenija 3. veka pre n.e. 

Prvi arheološki nalazi na nalazištu Kale Krševica datiraju iz 1966. godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *