Mladi Srbi vreme provode u kafiću, Albanci i Romi sa vršnjacima

Milković je istakao da je neophodno stvaranje strateških uslova za nova radna mesta i da će do toga doći tek kada se smanji državni aparat

BUJANOVAC, 17. jul 2017.- U opštini Bujanovac mladi Srbi slobodno veme provode u kafiću, a Albanci i Romi u druženju sa vršnjacima.

Kad bi imali višak slobodnog vremena pripadnici srpske nacionalne zajednice u ovoj opštini proveli bi, pre svega, na putovanju, pripadnici albanske zajednice vreme bi provodili sa porodicom i u poseti najbližim koji ne žive u Bujanovcu, dok su mladi iz romske zajednice rekli da bi ga najradije proveli sa porodicom koja nije u Bujanovcu.

To su rezultati ankete, u kojoj je učestvovalo 105 mladih između 18 i 28 godina starosti. Nju je realizovao leskovački Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, u okviru projekta „Kulturne potrebe mladih u Preševu, Bujanovcu i Medveđi – Kako do dijaloga“ , kojeg finasiraju EU, Vlade Švajcarske i Republike Srbije preko programa Evropski Progres.

Rezultati su saopšteni danas u Bujanovcu na okruglom stolu kome su prisustvovali predstavnici opštinske uprave, EU Progresa i nekoliko odbornika u lokalnoj skupštini.

Ispitanici u anketi iz sve tri lokalne nacionalne zajednice smatraju da bi kulturni događaji u bujanovačkoj opštini mogli biti kvalitetniji.

Kao najodgovornije za ovakvo stanje mladi Srbi su ukazali na opštinsku vlast, ali se krivi i „Nebojša Čović, uništitelj južnog dela

Kao najodgovornije za ovakvo stanje mladi Srbi su ukazali na opštinsku vlast, ali se krivi i „Nebojša Čović, uništitelj južnog dela Srbije“.

Anketirani mladi iz albanske i romske zajednice su, kao najodgovornije naveli lokalnu vlast.

Jedan od učesnika današnjeg okruglog stola, šef kabineta predsednika opštine Buajnovac Rahim Salihu, smatra da je lokalna samouprava uključila dosta mladih u kreiranje događaja u svojoj sredini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šta treba mladima

Kao primere on je naveo mlade odbornike u SO, angažovanje mladih u okviru programa stručne prakse, kao i sufinansiranje kreativnih ideja i projekata predstavnika mlade populacije u bujanovačkoj opštini.

Pomoćnik predsednika opštine Boban Pavlović je naglasio da je ove godine iz opštinskog budžeta izdvojeno 25,5 miliona dinara za stručno usavršavanje mladih kadrova, 10 miliona za početnike ili za one koji već imaju svoju firmu, zatim 23 miliona subvencija za poljoprivredu, 1,7 miliona za kulturno-umetnička društva…

Miodrag Milković, zamenik šefa odborničke grupe kolalicije oko SNS u SO Bujanovac ukazao je na nedovoljnost budžetskih sredstava od jednog procenta namenjenih za kulturu, kao i na nepostojanje povratnih rezultata o utrošku sredstava za stručno osposobljavanje.

Milković je istakao da je neophodno stvaranje strateških uslova za nova radna mesta i da će do toga doći tek kada se smanji državni aparat.

Šef odborničke grupe PDD u SO Bujanovac Ragmi Mustafa je podsetio da lokalna vlast nije zaboravila mlade s obzirom da je još 2010. godine osnovana kancelarija za mlade.

On je prisutnima saopštio da više od polovine mladih u SŠ „Sezai Suroi“ u Bujanovcu uči samo iz jedne knjige koju je odobrila Republika Srbija.

Cilj projekta „Kulturne potrebe mladih“ u Bujanovcu, Preševu i Medveđi-Kako do dijaloga?“ bio je razvoj i promovisanje međuetničkog i interkulturalnog dojaloga radi povećanja kohezije zajednice, a naročito među mladim Srbima, Albancima i Romima u tri pomenute opštine.

Rezultati ovog projekta publikovani su u brošuri, koja je, takođe, promovisana na današnjem okruglom stolu u bujanovačkom Domu kulture.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *