Evropski parlamentarci juče u Bujanovcu

BUJANOVAC, 21. jul 2017.(foto: fb) – Izvestioci Komiteta za monitoring parlamentarne skupštine Saveta Evrope juče su boravili i u opštini Bujanovac, gde su se susreli sa predstavnicima lokalne samouprave, medija i Nacionalnog saveta Albanaca.

Predsednik bujanovačke opštine Šaip Kamberi napisao je na svojoj fejsbuk stranici da je tema sastanka bila “(ne) sprovođenje Okvirne konvencije Saveta Evrope i prava Albanaca u Preševskoj dolini”.

Takođe, razgovarano je i o adekvatnom učešću Albanaca u republičkim institucijama, o sudstvu i priznavanju kosovskih diploma.

Prema pisanju albanskih medija, predsednik Nacionalnog saveta Alabanaca (NSA) Jonuz Musliju, na sastanku sa izvestiocima SE ukazao je na “nedostatak udžbenika na albanskom jeziku, nepriznavanju univerzitetskih diploma, visoku nezaposlenost, nedostatak investicija i zabranu upotrebe nacionalnih simbola”.

Musliju je izjavio da je od izvestioca zatražio „samo da gledaju prava Srba na Kosovu, koja recipročno moraju da imaju i Albanci u preševskoj dolini.“

Izvestioci SE razgovarali su i sa urednicima portala Titulli i Bujanovačke i TV Spektri.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *