Mladima sa juga Srbije jedina ambicija da se odsele

Stanković je naveo da je to telo u Bujanovcu pokušalo da napravi Dane Bekima Fehmijua i obezbedilo filmove na albanskom

BUJANOVAC, BEOGRAD, 28. juli 2017. (Beta, Novi magazin) – Anketa sprovedena u okviru projekta „Kulturne potrebe mladih u Bujanovcu, Preševu i Medveđi – Kako do dijaloga“ pokazala je da je najveća lična ambicija mladih iz te tri opštine da se odsele, rečeno je danas na tribini u Beogradu u okviru tog projekta.

Na tribini u Medija centru, u organizaciji Centra za demokratiju i razvoj juga Srbije, predstavnici te tri opštine su na temu kulturnih potreba mladih, kao glavne probleme naveli iseljavanje, nezaposlenost, probleme u obrazovanju i nostrifikaciju diploma, uz ocenu da će uskoro glavni cilj društva postati kako ih zadržati.

stankovic

Zašto se ne govori o dobrim stvarima: Stanković

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković izjavio je da iz onoga što je čuo na skupu zaključuje da Srbija nema strategiju, ni državnu a ni na nivou lokalne vlasti kako da reši probleme mladih.

Predstavnici Opštine Bujanovac – pomoćnik predsednika Optine Boban Pavlović i šef kabineta predsednika Rahim Salihi pozvali su sve mlade da se obrate opštini ukoliko imaju incijativu za razvoj kulture

Po rečima Stankovića, nostrifikovano je 90 diploma iz Albanije i stotinak iz Makedonije, a diplome stečene u Srbiji odnosno nijedna strana na Kosovu ne priznaje.

Taj problem, kako je dodao, neće biti rešen dok se ne formira posredničko telo, kao što je dogovoreno briselskim dijalogom.

Stanković je naveo da su te tri opštine od Koordinacionog tela dobile dodatna sredstava: Bujanovac 114 miliona, Preševo 107 i Medveđa 36, te da je na lokalnim samoupravama odluka na šta će utrošiti novac.

„Ako nema nijednog susreta mladih Albanaca, Srba i Roma, kako možemo očekivati da se stvaraju prijateljstva, …moraju postojati tamičenja kulturno umetničkih društava, sportska“, rekao je Stanković.

On je izrazio žaljenje što se o jugu Srbije ne govori pozitivno, ne pominje se da nema sukoba među mladim Srbima, Albancima i Romima, ne piše se o utakmicama u Velikom Trnovcu fudbalera lokalnog kluba i pripadnika Vojske Srbije, već se piše o kazni predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Musliua.

rahim salihi

Opština otvorena za mlade: Salihi

Takođe, ne govori se ni o tome da Musliu nije dao nijedan predlog za udžbenike na albanskom od kada je na čelu tog saveta, dodao je šef Koordinacionog tela.

Stanković je naveo da je to telo u Bujanovcu pokušalo da napravi Dane Bekima Fehmijua i obezbedilo filmove na albanskom.

Rekao je da je teško govoriti o kulturi kada neko iz bujanovačkog Doma kulture izbaci i KUD Kolo i sve nošnje i opremu koji su imali.

Na tribini u Beogradu u okviru projekta „Kulturni problemi mladih u Preševu, Bujanovcu i Medveđi – kako do dijaloga“ na kojem su učestvovali i predstavnici ministarstava prosvete, lokalne samouprave i civilnog sektora, rečeno je da mladi žele da rade zajedno, ali da ni jedna strana ne pokazuje inicijativu.

Kao problem je navedeno stranačko zapošljavanje i to što se koordinatori lokalnih kancelarija za mlade sporazumevaju na – engleskom.

Moderator skupa Ljiljana Stojanović dodala je da je anketa pokazala da mladi iz te tri opštine raspuste provode kod kuće, što ukazuje na njihov loš socijalni položaj.

boban-pavlovic

Čekamo inicijativu mladih: Pavlović

Takođe, ukazano je da nedostaju NVO koje se bave isključivo mladima, da one menjaju ciljeve u skladu s trenutkom, i da su danas orijentisane na migrante. Pomenuto je da su mladi iz Preševa dobili više priznanja zbog tog svog angažovanja, oko migranata.

Na skupu su govorili i šef kabineta predsednice Opštine Preševo Driton Biljali, šef Kancelarije za mlade u Preševu Mentor Zejnulahu, direktor Ujedinjenih volontera iz Preševa Valon Arifi, predstavnici mladih iz Medveđe Nenad Vuković i Rahim Kosumi

Predstavnici Opštine Bujanovac – pomoćnik predsednika Optine Boban Pavlović i šef kabineta predsednika Rahim Salihi pozvali su sve mlade da se obrate opštini ukoliko imaju incijativu za razvoj kulture.

Na skupu su govorili i šef kabineta predsednice Opštine Preševo Driton Biljali, šef Kancelarije za mlade u Preševu Mentor Zejnulahu, direktor Ujedinjenih volontera iz Preševa Valon Arifi, predstavnici mladih iz Medveđe Nenad Vuković i Rahim Kosumi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *