Mladoženja od 1. avgusta plaća porez na muziku

Mladoženja u ulozi poslodavca moraće da plati penale od 10.000 dinara u slučaju da je angažovao muzičara bez licence, a ako rade bez prethodnog ugovora čak od 20.000 do 300.000 dinara

BUJANOVAC, BEOGRAD, 29. juli 2017. (foto romaworld)- U slučaju da želite da organuzujete svadbeno veselje posle 1. avgusta, kada država počinje sa primenom nove odredbe Zakona o radu (Posebnog kolektivnog ugovora za angažovanje estradno-umetničkih izvođača), počećete da vodite računa o stvarima koje vas do sada nisu preterano zanimale, a ni doticale,prenosi portal Romaworld!

Naime, prema pomenutoj odredbi vlasnik ugostitelsjkog objekta dužan je da proveri da li pevač i muzičari benda poseduju obaveznu licencu, kao i da sa svakim od njih ponaosob potpiše Ugovor o pružanju usluge iz oblasti muzičke kulture, na osnovu kog će ugovorene strane precizirati cenu rada, visinu doprinosa i poreza.

U suprotnom, gazde lokala moraće da plate ogromne kazne, a preti im i zatvaranje kafana, diskoteka, restorana, hotela…

Predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, Andrija Bajić, rekao je za Telegraf da od ove odluke neće biti zaštićeni ni mladenci koji žele da se venčaju pod šatorom, u svom dvorištu.

– Tada će se mladoženja naći u ulozi poslodavca. Samim tim biće u obavezi da prvo odabere muziku po svom ukusu, a zatim da proveri da li muzičari imaju uverenje da mogu da rade. Ta licenca dobija se u nekom od dvadesetak udruženja muzičara registrovanih u zemlji, koji stižu preko dve reprezentativne organizacije – “Udružeja muzičara džeza, zabavne i rok muzike” i “Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije”. Cena licene iznosi 2.000 dinara, ali plaća se nakon učlanjivanja u udruženje, gde se za članstvo na godišnjem nivou plaća 3.000 dinara – ispričao je Bajić.

Tada će se mladoženja naći u ulozi poslodavca. Samim tim biće u obavezi da prvo odabere muziku po svom ukusu, a zatim da proveri da li muzičari imaju uverenje da mogu da rade

Kako je istakao, mladoženja sa angažovanim muzičarima potom treba da sastavi Ugovor o pružanju usluge iz oblasti muzičke kulture, ugovor koji je važeći pred svedocima i sudovima.

To je najlegalnija opcija. Odredi se cena rada muzičara, a minimalna visina honorara po važećem Zakonu o radu iznosi 1.200 dinara po članu benda. To znači da će mladoženja morati da uplati ukupno 7.500 dinara za, na primer, pet članova benda na njihove tekuće račune i tako podmiri doprinose i porez – rekao je on.

Za one koji ne ispune odredbe, slede kazne.

– Mladoženja u ulozi poslodavca moraće da plati penale od 10.000 dinara u slučaju da je angažovao muzičara bez licence, a ako rade bez prethodnog ugovora čak od 20.000 do 300.000 dinara – dodao je Bajić, dok iz Poreske uprave saznajemo da gazdi lokala preti i zatvaranje objekta.

Prema nezvaničnim saznanjima, kontrolu i inspekciju pored poreskih inspektora, u ovom slučaju mogli bi da vrše inspektori rada, tržišna isnpekcija, kontrola SOKOJ-a, pa čak i komunalna inspekcija u slučaju da je reč o svadbi na otvorenom nebu.

Inače, inspekcije su najprisutnije u unutrašnjosti Srbije, zbog postojanja seoskih vašara,velikog broja gastrabajtera koji organizuju svadbe pod šatrama i poznati su po galantnosti prema muzičarima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *