Probijena i druga cev najdužeg tunela na Koridoru 10

Leva tunelska cev, kako podsećaju iz “Koridora Srbije”, prethodno je probijena u septembru 2016. godine

BUJANOVAC, BEOGRAD, 2. Avgust 2017. (foto: Koridori Srbije) – “Koridori Srbije” saopštili su da je probijena desna tunelska cev tunela Manajle, čime je probijen i poslednji tunel na Koridoru 10.

Tunel Manajle, dužine 1.804 metara, nalazi se na južnom kraku Koridora 10, autoput E 75 na deonici Caričina Dolina – Vladičin Han.

Ovo je najduži putni tunel u Srbiji, a ujedno i najzahtevniji za izgradnju.

Uz uložene velike napore Koridora Srbije, zahvaljujući značajnoj i konstantnoj podršci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uspešno su prevaziđeni problemi na koje se tokom radova nailazilo, usled izuzetno nepovoljnih hidrogeoloških uslova sa kojima su se građevinari suočili na terenu (neplanirano veliki prilivi podzemne vode, tunelske odvale i jaki brdski pritisci).

5330240715981a79157088039694484_w640

Leva tunelska cev, kako podsećaju iz “Koridora Srbije”, prethodno je probijena u septembru 2016. godine.

Tunel Manajle biće opremljen savremenim telekomunikacionim sistemima, saobraćajnom opremom i signalizacijom, kao i video-nadzorom, sistemom radio veza, SOS stanicama, nišama za sklanjanje vozila u kvaru, sistemom za dojavu požara, sistemom detekcije i praćenja nivoa otrovnih gasova u tunelu i merenjem brzine

Investitor ovog projekta su “Koridori Srbije”, a izvođač radova bugarska kompanija “Consortium Alliance X”.

Ugovorena vrednost radova iznosi 36,25 miliona evra.

Tunel Manajle biće opremljen savremenim telekomunikacionim sistemima, saobraćajnom opremom i signalizacijom, kao i video-nadzorom, sistemom radio veza, SOS stanicama, nišama za sklanjanje vozila u kvaru, sistemom za dojavu požara, sistemom detekcije i praćenja nivoa otrovnih gasova u tunelu i merenjem brzine.

Obe tunelske cevi biće međusobno povezane evakuacionim prolazima, koji su predviđeni za pešake i interventna vozila. Očekivani rok završetka radova je kraj 2017. godine, saopštili su “Koridori Srbije”.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *