Mladi u Bujanovcu i Preševu: Druženje odvojeno, problemi zajednički

Bez obzira na razlike – kulturu, jezik, običaje, muče ih isti problemi: nedostatak posla i kulturnih sadržaja

BUJANOVAC, PREŠEVO, 14. avgust 2017.  – Preševo i Bujanovac spadaju u mlađe opštine u Srbiji.

Multietničke su opštine, u njima žive Albanci, Srbi, Romi. Bez obzira na razlike – kulturu, jezik, običaje, muče ih isti problemi: nedostatak posla i kulturnih sadržaja. Mladi zajedno pokreću projekte, druže se i učestvuju u različitim aktivnostima, a kada izlaze u grad, biraju različita mesta.

mlad buj

Bez perspektive: Predrag Stojanović 

Mi mladi nemamo nikakvu perspektivu ovde. Nedostaje posao, sve živo. Jedino rešenje je da se ode odavde“, kaže Predrag Stojanović iz Bujanovca.

Danju koordinator u Kancelariji za mlade u Preševu, uveče DJ u lokalnom klubu, Leart Hajrulahu (22) završava studije Informacionih tehnologija, i sa još šestoro članova u Kancelariji organizuje kurseve, seminare za srednjoškolce i studente.

„Najveći problem mladih je nezaposlenost. Ciljna grupa su nam gimnazijalci, za održavanje različitih aktivnosti, za dobrobit zajednice i zapošljavanje. Inače se svi dobro zabavljamo po kafićima“, kaže Leart Hajrulahu.

mlad presh

Dobro se zabavljamo: Leart Hajrulahu

Tokom letnjih meseci u Preševo i Bujanovac na odmor dolaze meštani koji žive i rade u inostranstvu.

Osim u kafićima, svakodnevna druženja su i na svadbama.

„Atmosfera leti je fantastična, ljudi se ovde zabavljaju do kasno u noć. Bio bih zadovoljan kad bi bilo više kulturnih događaja“, kaže Fidan Fazliu, iz Preševa.

„Spadam u grupu mladih, i predsednica jeste mlada, trudimo se da održimo neke koncerte, neke festivale“, kaže Driton Biljali, šef kabineta predsednice opštine Preševo.

mlad presh2

Fali nam bioskop: Nermine Aliji

I Preševo i Bujanovac nemaju bioskopsku, ni pozorišnu salu.

Kulturni sadržaji, pretežno susreti folklornih društava i izložbe, organizuju se u domovima kulture.

„Nešto što nam nedostaje nama ovde u Bujanovcu je to što nemamo bioskop gde bi svi zajedno gledali nešto novo što je izašlo“, kaže Nermine Aliji Ademi iz Bujanovca.

mlad buj2

Izlazimo posebno, i to je to: Miljana Mitić

Kancelarija za mlade u Bujanovcu ima više od 40 članova, skoro deceniju okuplja Albance, Srbe i Rome.

„Da pričamo kako je bilo ili šta ćemo da radimo za sutra ili o drugim aktivnostima, tad idemo zajedno, ali u suštini družimo se samo među sebom. Ali imamo prijatelje i mešu Srbima i  Romima“, kaže Šuajb Fejzulahu, Kancelarija za mlade u Bujanovcu.

mlad buj3

Imamo mi naše romske žurke: Adnan Jusenović

„Srbi, Albanci i Romi se takođe druže, ali ne toliko. Izlazimo svi u posebne kafiće i to je to“, kaže Miljana Mitić, iz Bujanovca.

„Sve su ovo moji drugari, idemo u park, šetamo. Imamo mi naše romske žurke“, kaže Adnan Jusenović, iz Bujanovca.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *