NSA: Fašistički odnos države prema Albancima

Srpska vlada nije NSA dozvolila ponuđenu donaciju Kosova, iako su  se u septembru 2015. godine, kosovski ministar prosvete i ministar prosvete Srbije dogovorili da  Ministarstvo obrazovanja Kosova obezbedi udžbenike za albanske đake na jugu Srbije

BUJANOVAC, 17. avgust 2017. – Reagujući na na pisanje medija o albanskim udžbenicima, Nacionalni savet Albanaca ( NSA) tvrdi da „izjave nisu objavljene autentično i da su izvučene iz prvobitnog konteksta“.

NSA, čiji je predsednik Jonuz Musliju, šef lokalnog parlamenta u Bujanovcu, ukazuje na to da pitanje udžbenika nikada neće biti rešeno bez političke volje i bez strogog poštovanja  zakona i evropskih standarda.

Ova odluka je odraz političkog, diskriminatorskog i fašističkog odnosa države Srbije  prema Albancima“, piše u saopštenju NSA

„Zbog proglašenja nezavisnosti Kosova  2008. godine, Vlada Srbije je donela odluku koja je prouzrokovala nepopravljivu štetu Albanacima na jugu Srbije.

Ova odluka je odraz političkog, diskriminatorskog i fašističkog odnosa države Srbije  prema Albancima“, piše u saopštenju NSA.

„Srpska vlada nije NSA dozvolila ponuđenu donaciju Kosova, iako su  se u septembru 2015. godine, kosovski ministar prosvete i ministar prosvete Srbije dogovorili da  Ministarstvo obrazovanja Kosova obezbedi udžbenike za albanske đake na jugu Srbije, a Ministarstvo prosvete Srbije udžbenike za srpske đake na Kosovu“- navodi se u saopštenju informativne službe NSA.

Nacionalni savet Albanaca očekuje implementaciju prošlogodišnjeg dogovora tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i premijera  Albanije, Edija Rame.  

Zato NSA  insistira na opštem, a ne parcijalnom  rešenju problema, koje, kako se navodi, kroz administrativnu regulativu nudi Ministarstvo prosvete Republike Srbije




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *