Nalazište KALE: Krševica je grčki grad Damastion

Terenski radovi su okončani pre sedam dana, tako da smo zadnju nedelju našeg avgustovskog boravka iskoristili za obradu velike količine pronađenog materijala

BUJANOVAC, KRŠEVICA, 17. avgust 2017. –  Ovogodišnja arheološka sezona na  nalazištu Kale u Krševici kod Bujanovca, je završena.

Arheolog Nebojša Radojčić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i dugogodišnji član arheološke ekipe, rekao je “Bujanovačkim” da je ranije otvorena sonda konzervirana za zimski period, kako bi se iduće godine ponovo nastavilo sa iskopavanjem.

Terenski radovi su okončani pre sedam dana, tako da smo zadnju nedelju našeg avgustovskog boravka iskoristili za obradu velike količine pronađenog materijala u OŠ „Dragomir Trajković“ u Žbevcu, gde je ekipa boravila za sve ovo vreme. Nadamo se da ćemo obezbediti sredstva i za naredna istraživanja – rekao je Radojčić.

Ekipa arheologa Arheološkog instituta i Narodnog muzeja iz Beograda, koja obavlja arheološka iskopavanja, na “Akropoli” je pronašla ostatke stambene arhikteture i keramičkih posuda helenističkog perioda iz 4. veka pre naše ere.

Prema hipotezi profesora dr Petra Popovića, prvog istraživača na ovom lokalitetu, Krševica bi mogla biti grčki grad Damastion.

Istraživačke radove na „Akropoli“, koji su nastavak ranijih istraživanja i koji su trajali mesc i po dana, finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *