Albanci traže mesto predsednika suda

Nezadovoljni dosadašnjim stepenom integracije, albanski političari smatraju da im, s obzirom na etničku sliku regiona, pripada mesto predsednika suda u Bujanovcu

BUJANOVAC, 19. avgust 2017.  – Albanski političari sa juga Srbije, nezadovoljni stepenom integracije, traže da predsednik suda u Bujanovcu bude Albanac, kao i da se Preševu vrati osnovni sud.

Albanski političari objašnjavaju da im, prema etničkoj strukturi stanovništva u Bujanovcu, pripada mesto predsednika suda. Prema podacima sa poipisa 2002, obzirom da su Albanci bojkotovali popis 2011, u Preševu živi preko 90 odsto Albanaca a u Bujanovcu blizu 60.

arber pajaziti Arber Pajaziti: Bez odgovora iz Beograda

– Od nadležnih ministarstava tražili smo punu integraciju, decentralizaciju sudstva, policije, međutim do sada nema rezultata, ostali su samo zahtevi bez odgovora – kaže Arber Pajaziti, šef bujanovačkog odbora Alternative za promene.

Ismailj Pajaziti, iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), Rize Haljimija dodaje da su Albanci vrlo nezadovoljni integrisanjem u organima sudstva i tužilaštvima.

ismail pajaziti Ismail Pajaziti: Legitimni zahtevi

-Broj sudija i tužioca je vrlo mali, a nadležno ministarstvo treba uzeti u obzir legitimne zahteve Albanaca da u ovim organima budu zastupljeni prema etničkoj strukturi stanovništva  u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa – kaže Ismailj Pajaziti.

Megzon Ismailji, iz Partije za demokratski progres (PDP)   smatra da su Albanci najviše oštećeni reformama u sudstvu.

megzon ismaili Megzon Ismaili: Albanci su većina

-Smatramo da predsednik suda treba da bude Albanac jer najveći deo stanovništva ovde čine Albanci – naglašava Ismailji.

Inače, prema aktuelnoj mreži sudova i tužilaštva u Srbiji, Medveđa nema nijedan sud, u Bujanovcu funkcioniše Osnovni sud, u Preševu samo Prekršajni sud, a tužilaštvo nema ni jedna od ove tri opštine.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *