U Pčinjskom okrugu ugašena 4 odeljenja

„Hteo sam da budem zavarivač, da se zaposlim, odem u inostransvo da radim“, kaže Đorđe Nedeljković. „Nije bilo dovoljno dece da se prijavi“

BUJANOVAC, 8. septembar 2017. – Đorđe Nedeljković i Veljko Stanisavljević iz Bujanovca hteli su da u školi „Sveti Sava“ upišu smer „zavarivač“, pre svega zbog sugurnog posla nakon školovanja, ali će se ipak školovati za tehničare motornih vozila.

„Hteo sam da budem zavarivač, da se zaposlim, odem u inostransvo da radim“, kaže Đorđe Nedeljković za RTS.

„Nije bilo dovoljno dece da se prijavi“, dodaje Veljko Stanisavljević.

Bujanovačka Srednja škola „Sveti Sava“ uzalud je dobila smer zavarivač i ugovorila dualno obrazovanje – odeljenje nije ni otvoreno jer se osim Đorđa i Veljka niko drugi nije prijavio

U srednjim školama u Vranju, Bujanovcu, Trgovištu i Surdulici ugšena su 4 odeljenja jer nije bilo dovoljno zainteresovanih učenika za trgovce, poslastičare, poljoprivredne proizvođače, ali ni za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada – zavarivače i operatere za izradu nameštaja, javlja RTS.

Kako su Bujanovačke pisale, „Sveti Sava“ je ranije napravio dogovor sa kompanijama „Alfa-plam“ i „Megal“ o zapošljavanju svršenih srednjoškolaca zavarivačkog smera, ali ni to nije bilo dovoljno da se na njega upiše još neko osim Đorđa i Veljka.
U vranjskoj Hemijsko-tehnološkoj školi nije otvoreno odeljenje  operatera za izradu nameštaja i pored nekoliko fabrika nameštaja u tom gradu. Prijavila su se samo 4 đaka.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *