Novi zakon o nacionalnim manjinama

Komentarišući najavljene izmene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, premijerka je kazala da će najznačajnija promena biti pružanje mogućnosti „upisivanja nacionalne pripadnosti u lične karte i ostalu zvaničnu dokumentaciju“

BUJANOVAC, BEOGRAD, 9. septembar 2017.(foto: Vlada Srbije) – Srbija je “šampion u poštovanju ljudskih i manjinskih prava“, ocenila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je najavila da će manjinske politike biti dodatno poboljšane izmenama Zakona o nacionalnim savetima.

U intervjuu za novosadski portal na mađarskom jeziku „Vojvodina danas“ (vajma.info), predsednica Vlade Srbije, kako prenosi Beta, rekla je da će izmenama tog zakona biti precizirane nadležnosti nacionalnih saveta kako bi se smanjio „preterani politički uticaj na njih“ ali i kako bi se više računa povelo o načinu njihovog finansiranja.

Komentarišući najavljene izmene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, premijerka je kazala da će najznačajnija promena biti pružanje mogućnosti „upisivanja nacionalne pripadnosti u lične karte i ostalu zvaničnu dokumentaciju“.

– Biće izmenjen i Zakon o matičnim knjigama, kako da bi se omogućilo upisivanje nacionalne pripadnosti i u matične knjige – najavila je Brnabićeva.

Ona je navela i da međunarodna zajednica smatra da su zakonski i institucionalni okviri zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji dobri.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *