Vranje: Na Sajmu pčelarstva 5.000 posetilaca

O tome svedoči prepun parking ispred Sportske hale i, pored domaćih, registracije iz Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Albanije…

BUJANOVAC, VRANJE, 17. septembra – U Sportskoj hali u Vranju sinoć  je zatvoren jednodnevni Prvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana, koga je prema slobodnim procenama obišlo 5.000 ljuidi iz svih delova Srbije i regiona.

O tome svedoči prepun parking ispred Sportske hale i, pored domaćih, registracije iz Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Albanije…

Manifestaciju, koja će postati tradicionalna, uspešno je organizovao SPOS, uz podršku Grada Vranja i Turističke organizacije  Vranje, a u saradnji sa vranjskim Društvom pčelara „Matica“.

Među sedamdesetak izlagača pčelinjih proizvoda, opreme i pčelarske literature, pored domaćih proizvođača bile su njihove kolege iz Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Turske i Crne Gore.

Da je  ova sajamska manifestacija bila pravi potez organizatora, potvrdio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je na tribini, pošto je otvorio sajam, zahvalio na dobroj organizaciji.

Govoreći o značaju pčelarstva, koje je u usponu, Nedimović je  naglasio da svi oni koji se bave poljoprivredom treba da znaju koliko je ono važno za voćarstvo.

Ovogodišnji broj od 14.000 zahteva za subvencije dovoljno govori o tome.

Država će, zajedno sa Savezom pčelarskih organizacije  Srbije, raditi na podizanju nivoa razvoja pčelarstva. Moramo da ga reafirmišemo u punom kapacitetu – istakao  je ministar Nedimović, koji je odgovarao na pitanja pčelara u prepunoj  maloj Sali vranjskog Sportskog centra.

On je najavio da će sledeće godine  resorno ministarstvo nastojati da pčelarima u siromašnim opštinama omogući povećanje  subvencija, u odnosu  na ostale opštine, koje sada iznose 720 dinara po košnici.

Nedimović je obećao da će prilikom iduće posete Vranju obići ovdašnju Poljoprivrednu školu, kako bi se upoznao sa uslovima rada nastavnika i učenika ove ustanove.

U radu  jučerašnje tribine, pored ministra poljoprivrede, učestvovali gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, gradski većnik za poljoprivredu Aleksandar Janjić i predsednik SPOS  Rodoljub Živadinović.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *