Promena granica i bezbednost na jugu Srbije

BUJANOVAC, 20. septembar 2017. – Česta priča o promenama granica na Balkanu bez izuzetka uznemiri građane juga Srbije, posebno kada se u ovom kontekstu spomene zamena teritorija jug Srbije za sever Kosova.

Naši sagovornici smatraju da ovakve priče dodatno narušavaju multietničnost al ii bezbednost na jugu Srbije, koji se oporavlja od oružanih sukoba 2000-2001. godine.

-Priču o promeni granica treba staviti van snage. To je jedino rešenje za stabbilizaciju čitavog regiona i albanskog pitanja u Srbiji– kaže Dušan Janjić, director Foruma za etničke odnose.

Iako su 2006. godine sve albanske partije na jugu Srbije usvojile Deklaraciju o nepromenljivosti granica, koja se temelji na stavovima Kontakt grupe, pojedini albanski lideri nisu odustali od ideje pripajanja Kosovu.

Svoju težnju oni potkrepljuju referendumom iz 1992, kada se preko 90 odsto Albanaca na jugu Srbije izjasnilo za pripajanje Kosovu. Međutim, ovaj referendum ne samo da nisu priznale tadašnje vlasti, već ni međunarodna zajednica.

Ragmi Mustafa, nekadašnji predsednik Preševa i lider demokratske partije Albanaca, veruje da gotovo i da nema Albanca koji ne bi voleo da se ideja pripajanja Kosovu ostvari, i smatra da vlada u Beogradu nije spremna da se suoči sa problemima, što za posledicu ima težnju za otcepljenjem:

– Mi o tome ne bismo ni pričali kada bi vlada počela da rešava probleme pre svega one vezane za integraciju, obrazovanje i zvaničnu upotrebu maternjeg jezika i nacionalnih simbola. Medjutim, Beograd ne čuje volju albanskog naroda i kaže da nema promene granica, ali nam ne nudi nikakvo rešenje. Zato smatramo da bi pripajanje Kosovu bilo jedino pravedno rešenje koje bi donelo mir na ovom delu Balkana u narednih hiljadu godina– kaže Mustafa.

Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje i nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije kaže da radikalni albanski političari zbog svojih stavova snose veliki deo odgovornosti za sporo rešavanje albanskih problema.

– Iako smo još 2006. usvojili Deklaraciju o nepromenljivosti granica, i odlučili da sve probleme rešavamo unutar srpskih institucija u saradnji sa međunarodnim subjektima, pojedini lideri vode populističku politiku za koju nikome ne odgovaraju, i tako nanose štetu čitavoj zajednici – kaže Halimi, vodja Partije za demokratsko delovanje (PDD).

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *