Vlada Srbije: U slučaju Vranjskih ne radi se o gušenju slobode medija

Vlada dodaje da nedeljnik Vranjske „ni po jednom osnovu ne može biti okarakterisan kao medij koji je na bilo koji način diskriminisan od strane konkursnih komisija Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Srbije, čak naprotiv“

BUJANOVAC, VRANJE, BEOGRAD, 20. septembar 2017. – Vlada Srbije je saopštila da se, kad je reč o gašenju nedeljnika Vranjske, ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, imajući u vidu iznose koje su navedene novine dobijale od upravo od Vlade.

Kako se navodi u saopštenju, medijska strategija, koja je pre tri godine doneta uz široku saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija, definisala je povlačenje države iz medija.

„Sve organizacije i udruženja koji su učestvovali u kreiranju medijske strategije, pohvalili su ovaj princip uređivanja vlasništva u medijima, kao način da se obezbedi samostalnost u njihovom radu. Po ovom principu, mediji se finansiraju po tzv. projektnom principu odnosno preko konkursa koji organizuju državne institucije, međunarodne organizacije i donatori koji se bave podrškom rada medija“, piše u saopštenju.

Vlada Srbije navodi da je putem konkursa koje je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja za sufinansiranje sadržaja, od 2014. do danas, podržala Vranjske sa ukupno 4.475.959 dinara.

Vlada dodaje da nedeljnik Vranjske „ni po jednom osnovu ne može biti okarakterisan kao medij koji je na bilo koji način diskriminisan od strane konkursnih komisija Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Srbije, čak naprotiv“.

Navodi se da je iz budžeta grada Vranje, u periodu od 2014. godine do danas, novinskom izdavačkom preduzeću Vranjske isplaćen iznos od 9.026.808 dinara po različitim osnovama.

Kako se tvrdi u saopštenju Vlade, Vranjske se bespravno nalaze u prostorijama Fonda PIO koji je u nadležnosti Filijale Vranje i dodaje se da je „Vlada Srbije sve ove godine nalazila način da izađe u susret Vranjskim i prevaziđe i te probleme“.

Vlada Srbije navodi da je samo ove godine opredelila veći iznos Vranjskim nego što je ukupno dodeljeno u periodu od pet godina – od 2008. zaključno sa 2012. godinom.

„Iz svega navedenog, jasno je da se ovde ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, imajući u vidu iznose koje su Vranjske dobijale od Vlade Republike Srbije, a posebno od 2014. godine, kao i grada Vranje, već da je reč o problemu održivog finansiranja sa kojim se suočavaju svi mediji širom sveta“, saopštila je Vlada Srbije.

Vlasnik i glavni urednik nedeljnika Vranjske Vukašin Obradović, koji štrajkuje glađu zbog gašenja tog medija, prebačen je u utorak uveče hitno u bolnicu.

Vlada Srbije apeluje da se rešenja traže na drugi način i dodaje da je otvorena za dijalog.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *