Kako je u Samoljici izbegnuta tragedija od kasetnih bombi

Na području Bujanovca od kasetnih bombi čišćeno je 13 lokacija, postoji još osam sumnjivih

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BUJANOVAC, 22. septembar 2017. (naslovna foto: Presheva.com)– I pored preventivnih mera, vatrogasci su  tokom avgusta, na području opštine Bujanovac, intervenisali  47 puta, rečeno je na sednici Štaba za vanredne situacije.

Po rečima Ljubiše Janjića, komandira Vatrogasno-spasilačke  jedinice Bujanovac, od pomenutog  broja intervencija 41 je bila na otvorenom prostoru, bez  ljudskih žrtava i povređenih lica.

Najteže je bilo prilikom gašenja požara u Samoljici:

U trenutku  kada je lokalizovanje požara  bilo pri kraju odjeknuo je serijski niz  eksplozija, a okolinu su zasuli geleri. Eksplodirale su kasetne bombe,  zaostale iz vremena bombardovanja NATO alijanse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najveća opasnost u KZB: Ali Aslani

To mesto je bilo ranije obeleženo, ali pošto  u novije vreme nema nikakvih obeležja, na to su zaboravili, čak i meštani.

-Trebalo bi da predsednici mesnih zajednica rade na tome da se znakovi ne uklanjanju sa takvih lokacija, jer se na taj način izlažu opasnosti svi koji prolaze pored ovakvih mesta, i izletnici, i poljoprivrednici, drvoseče, lovci – kaže Janjić.

Ali Aslani, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Bujanovac  kaže da opasnost od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), i dalje, 18 godina posle ratnih dejstava, preti  na više mesta, posebno u bivšoj kopnenoj zoni bezbednosti (KZB).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Neophodna edukacija u školama: Goran savić

Aslani podseća da je do sada  čišćeno 13 takvih lokacija, ali da postoji još osam sumnjivih mesta.

Na predlog načelnika Policijske stanice Bujanovac Gorana Savića, Opštinski štab za vanredne situacije, konstatovao  je da je  neophodno obezbediti odgovarajuću edukaciju dece školskog uzrasta kako bi se upoznala sa minsko eksplozivnim sredstvima kao i opasnostima koje prete od njih.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *