Za čišćenje Južne Morave čekaju se EU fondovi

Najveći problem je bio na relaciji Ćukovac-Vranjska Banja, tu je nekih trinaestak deponija, a ostale su u donjem toku kod Bujanovca

BUJANOVAC, 24. septembar 2017. (izvor Južne vesti) – Katastrofalno ekološko stanje Južne Morave, na koje su ukazivali i izviđači iz Vranja, trebalo bi da se popravi kada Srbija bude počela da koristi pare iz fondova EU, prenose Južne vesti.

Kako je kazao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, samo u vode bi trebalo da bude uloženo ukupno 9 milijardi evra u narednih 15 do 20 godina.

Srbija je, prema proceni Evropske komisije, morala da uloži “izuzetne napore u oblast zaštite životne sredine”, a u kakvom su stanju vode najbolje svedoči regata “Južna Morava” u okviru koje su se izviđači spustili celim tokom reke, ali i dokumentarni film „Tužna Morava“ koji je snimio klub ekstremnih sportova „Extreme“.

Reka i obala su zatrpane otpadom, a prema rečima Jovana Kocevskog, starešine Odreda izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja, tokom regate je izdvojeno 30 kritičnih mesta.

-Najveći problem je bio na relaciji Ćukovac-Vranjska Banja, tu je nekih trinaestak deponija, a ostale su u donjem toku kod Bujanovca. Onda se javljaju između Leskovca i Vlasotinca, tamo je bila deponija skoro 4 km gde bukvalno nije moglo da se prođe – dodaje Kocevski.

Dodaje da su alarmirali “Srbija vode”, preduzeće koje je zaduženo za vodotokove, ali da još čekaju odgovor.

Ipak, kaže da su uočili da je bilo nekih radova na reci.

-Očekujemo povratnu informaciju iz “Srbijavode” šta je urađeno tokom ove godine jer smo dobili obećanje da će prva sredstva koja dođu iz EU biti usmerena na sanaciju tih 30 mesta koja smo pronašli. U nekoj našoj analizi primetili smo da je na nekim mestima bilo radova – rekao je.

Ni jedna od 16 opština kroz koje protiče Južna Morava ne prečišćava otpadne vode, pa se sva kanalizacija izlije u reku. Kocevski kaže i da đubre završava u reci jer sela u tim opštinama nemaju organizovan odvoz smeća.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *