Milković: Opština da vrati stari način subvencionisanja veštačkog osemenjavanja

Uoči Treće izložbe goveda simentalske rase, koju Veterinarska organizuje u subotu na stadionu u Bujanovcu, Dr Miodrag Milković podseća da je bujanovačka opština, nakon 15 godina, ukinula subvencionisano osemenjavanje krava i pokušala da sama deli subvencije

BUJANOVAC, 27. septembar 2017. – U Veterinarskoj stanici Bujanovac očekuju da lokalna samouprava ponovo vrati 15 godina stari način subvencionisanja veštačkog osemenjavanja goveda posredstvom bujanovačke Veterinarske stanice.

Uoči Treće izložbe goveda simentalske rase, koju Veterinarska organizuje u subotu na stadionu u Bujanovcu, Dr Miodrag Milković podseća da je bujanovačka opština, nakon 15 godina, ukinula subvencionisano osemenjavanje krava i pokušala da sama deli subvencije.

Dugo uhodavan način subvencionisanja preko Veterinarske stanice nije mogao da se prevaziđe uvedenom promenom, zato što su vlasnici imali troškove oko dolaska u opštinu.

Subvencionisana su samo grla koja se osemenjavaju prvi put. Takođe, lokalna samouprava je ukinula subvencije za neumatičena grla i za vlasnike bez poljoprivrednih gazdinastava.

Tehnički, to je predstavljalo trošak i problem, pa je Veterinarska stanica preuzela da sama subvencioniše sva grla na području opštine Bujanovac, odnosno troškove do ekonomske cene kako ne bi bili poništeni svi efekti petnaestogodišnjeg rada sa subvencionisanjem veštačkog osemenjavanja – kaže Milković.

On očekuje da će sve to potrajati do 31. decembra 2017. godine, s obzirom da Veterinarska namerava da ubedi opštinu Bujanovac da vrati stari način subvencionisanja.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *