Izložba simentalki: Bujanovac kao centar stočarstva (Foto)

Izložba u Bujanovcu bila je uvertira za Centralnu izložbu Srbije, koja će biti održana u Kruševcu, 7. oktobra 2017. godine, gde je pravo učešća stekla krava Šara, Zejnelja Haljiljija iz Velikog Trnovca apsolutna šampionka bujanovačke takmičarske smotre

BUJANOVAC, 30. septembar 2017. – Republika  Srbija je ove godine izdvojila 96 miliona dinara za razvoj stočarstva, rekao je danas Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede, prilikom otvaranja Treće izložbe goveda simentalske rase u Bujanovcu.

20170930_134725

Veliki trud se isplatio: Ekipa Veterinarske stanice Bujanovac

Naše mere su zaustavile pad broja jedinki, tako da smo svi zajedno uspeli da podignemo nivo u razvoju stočarstva. Ministarstvo će intenzivno nastaviti da podržava naše stočarstvo, kao i ovakve izložbe – rekao je Radošević, uz čestitke svim izlagačima, a posebno odgajivačima pobedničkih grla simentalki.

Dr Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice Bujanovac, koja je organizator i pokrovitelj sada već tradicionalne izložbe, pozvao je državnog sekretara da pomogne Veterinarskoj stanici  i  ovdašnjim stočarima da se podigne otkupna cena mleka.

IMG_7660

Nadamo se otvaranju Jugokopa: milković

-Mleko nam je loše plaćeno. Otkupna cena je 19-24 dinara po litru, što je je 6 do 7 dinara niže u odnosu na severni deo republike. Cena od 28 dinara po litru, za naše stočare bi bila prihvatljiva – kazao je Milković.

On je istovremeno, govoreći o mogućnostima otkupa žive stoke, istakao da bi reaktiviranje klanice u Bujanovcu bilo od velikog značaja,  ne samo za opštinu, nego i za region.

Dr Miloš Petrović, savetnik ministra poljoprivrede za veterinu, Treću izložbu goveda simentalske rase u Bujanovcu  ocenio je  izuzetnom.

Današnji dan je kruna rada naših stočara. Došlo se do značajnih poboljšanja genetike s obzirom da država subvencioniše umatičenje grla. Radićemo i dalje na subvencionisanju izaštiti zdravlja životinja – poručio je Petrović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apsolutna pobednica Šara i njen vlasnik Zejnel Haljilji iz Velikog Trnovca predstavljaće nas na Centralnoj izložbi u Kruševcu

Izložba u Bujanovcu bila je uvertira za Centralnu izložbu Srbije, koja će biti održana u Kruševcu, 7. oktobra 2017. godine, gde je pravo učešća stekla krava Šara, Zejnelja Haljiljija iz Velikog Trnovca apsolutna šampionka bujanovačke takmičarske smotre.

Rođena je 2014. godine. Ona je mi je, dnevno dajući 20 do 25 litara mleko, za godinu dana dala ukupno 5.140 litara mleka. Imamo četiri krava i cela porodica živi od ovog posla, rekao je Haljilji.

Za epitet najbolje takmičilo se 75 umatičenih grla u tri takmičarske kategorije: junice, prvotelke i krave.

Najbolja junica je vlasnika Momčila Ristića iz Krševice.

Šampionska prvotelka je vlasnika Nedžmedina Idrizija iz Biljače, dok je šampionka u kategoriji krava iz štale Ismeta Isenija iz Nesalca.

Opština Bujanovac izdvojila je 400.000 dinara za nagradni fond, a Škeljzen Ademi, član opštinske komisije za poljoprivredu rekao je da je opština za poljoprivredu ove godine izdvojila ukupno 33 miliona dinara.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *