Krijumčarima iz „audija smrti“ 14 godina zatvora

Prema optužnici Višeg javnog tužilaštva u Nišu i kako je na sudu dokazano, Mehmedi je u noći između 28. i 29. decembra prošle godine, u putničkom automobilu „pasat“ sa lažnim tablicama iz Makedonije prevozio 17 migranata u nameri da ih za novac preveze do mađarske granice
Passat

Pasat sa 17 migranata sleteo s puta kod Draževca

BUJANOVAC, NIŠ, 3. oktobar 2017. (foto Presheva.com) – Trojici krijumčara čiji se auto kojim su ilegalno prevozili migrante 29. decembra prošle godine prevrnuo na auto-putu Niš-Beograd kod Draževca kada je živote izgubilo četvoro ljudi, Viši sud u Nišu izrekao je u ponedeljak kaznu od ukupno 14 i po godina zatvora.

Kako pišu “Novosti”, Nevzad Mehmedi iz Preševa osuđen je jedinstvenom kaznom od 11 godina zatvora jer je u momentu nesreće upravljao „pasatom smrti“ u kom je bilo 17 migranata iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Njemu je zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja izrečena kazna od osam godina zatvora, zatim za nepružanje pomoći povređenima u udesu dve, za falsifikovanje isprava šest meseci, a za nedozvoljeni prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi takođe dve godine, pa mu je izrečena jedistvena kazna od 11 godina zatvora.

Prema optužnici Višeg javnog tužilaštva u Nišu i kako je na sudu dokazano, Mehmedi je u noći između 28. i 29. decembra prošle godine, u putničkom automobilu „pasat“ sa lažnim tablicama iz Makedonije prevozio 17 migranata u nameri da ih za novac preveze do mađarske granice. 

Međutim, na putu između Niša i Aleksinca kod Draževca, Mehmedi je prilikom razgovora mobilnim telefonom sa pomagačima koji su ga obaveštavali o kretanju policije na uzvik „policija, policija!“ izgubio kontrolu nad volanom i izazvao sletanje i prevrtanje automobila.

Tom prilikom su od smrtonosnih povreda na liscu mesta poginula dva migranta dok je jedno dete preminulo sutradan na Dečijoj klinici u Nišu.

Devet migranata, od kojih šestoro dece, je zadobilo teške telsne povrede i hospitalizovano u niškom Kliničkom centru dok je petoro zadobilo lakše povrede.

Posle nesreće Mehmedi je ostavio povređene ne ukazivajući im pomoć, još uvek je u bekstvu i osuđen je u odsustvu.

Viši sud u Nišu izrekao je presude i Mehmedijevim pomagačima, ukupno tri godine zatvora, koji su poricali krivicu.

Oni su uhapšeni neposredno po udesu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *