Renesansa ŠAHA u Bujanovcu

Onda, u nekom momentu, kao da je prestalo interesovanje za šah, sve dok profesor matematike i informatike Nenad Tasić, sa grupom zaljubljenika u „igru na 64 polja“ nije osnovao Šahovski klub Jug čijih se 16 igrača ovih dana bore za titulu Lige centralne Srbije – grupa jug i prelazak u viši rang- Prvu ligu centralne Srbije, treće po rangu takmičenje u zemlji
thumbnail (3)

Šah zavoleli i najmlađi: Nenad Tasić

BUJANOVAC, 3. oktobar 2017. – Šah je godinama bio jedna od omiljenih zanimacija Bujanovčana.

Osim onog takmičarskog, u kome je Bujanovac imao značajne predstavnike poput Nikole Koleta Aleksića ili Ljube Apostolovića, šah se igrao i po kafanama, uz piće i meze.

Bili su to pravi turniri sa gomilom kibicera (izvor: Knjiga „Bujanovačke s’pke“ Dobrivoja Muje Ostojića).

Stariji se, osim toga, sećaju i da je u OŠ „Branko Radičević“ postojala šahovska sekcija, veoma posećena, koju je vodio profesor Vlada Jovanović, pa su tadašnji školarci, u nedostatku druge zabave za razliku od sadašnjih, umesto lupanja u tastature mobilnih telefona i računara lupali figurama o drvene crno-bele table.

thumbnail (5)

Titula kao imperativ

Onda, u nekom momentu, kao da je prestalo interesovanje za šah, sve dok profesor matematike i informatike Nenad Tasić, sa grupom zaljubljenika u „igru na 64 polja“ nije na neki način ponovo aktivirao Šahovski klub Jug, koji postoji od 1947,  čijih se 16 igrača ovih dana bore za titulu Lige centralne Srbije – grupa jug i prelazak u viši rang- Prvu ligu centralne Srbije, treće po rangu takmičenje u zemlji.

thumbnail (1)

Odluka pada u Vlasotincu

Bujanovački Jug se nalazi na vrhu tabele, gde deli prvo mesto sa ukupno 12 bodova, koliko imaju i Radnik iz Surdulice i ŠK Lav iz Aleksinca.

I ne samo toU Bujanovcu se organizuju jaki šahovski turnirimladi šahisti sa uspehom se takmiče širom Srbije, isto kao i učenici OŠ „B. Radičević“.

Profesor Nenad Tasić, član Juga, inače predsednik Šahovskog saveza Pčinjskog okruga i osnivač škole šaha pri Klubu Jug, deli mišljenje svojih saigrača u klubu, čiji je predsednik  Miroslav Nisić.

-Ne odustajemo od prvog mesta i plasmana u viši rang takmičenja. Planovi su nam bazirani na klupskom  potencijalu od 16 igrača, među kojima su i četiri omladinca. Uz to, imamo i neophodnu  podršku lokalne samouprave, na čemu im zahvaljujemo –  kaže profesor Tasić, nacionalni šahovski sudija.

nenad

Pogledajte tabelu

Prvo testiranje ambicija bujanovačkog Juga uslediće 12. oktobra, kada će u završnom delu prvenstva, u 6. kolu, igrati sa aleksinačkim  Lavom, koji ima isti broj bodova.

Ovaj, kao i svi preostali prvenstveni mečevi južne grupe Lige centralne Srbije, biće odigran u Vlasotincu, zaključno sa 15. oktobrom.

Drugi šahovski klub iz bujanovačke opštine, Kondiva iz sela Žbevac, koji se takmiči u istom rangu,  nalazi se na pretposlednjem, 11. mestu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *