RIZA HALJIMI: Ovaj režim diskriminiše Albance kao i Milošević

Diskriminatorski položaj Albanaca u Srbiji, koji ne uspevaju da ostvare čak i osnovna prava utvrđena Ustavom i važećim zakonima u Srbiji, teško se može uporediti sa položajem kosovskih Srba čija prava prema Ustavu Kosova predstavljaju jedinstveni primer  najvišeg nivoa

BUJANOVAC, 5. oktobar 2017. (foto Lugina-lajm)- Vlada u Beogradu je autokratskim metodama, poput Slobodana Miloševića, imenovala Privremeni organ u Preševu, kako bi na čelo ove opštine došli takozvani „pošteni Albanci“, piše između ostalog u saopštenju Partije demokratskog delovanja koje je potpisao šef partije Riza Haljimi.

Kako prenose mediji na albanskom, Haljimi je u saopštenju napravio i paralelu između Srba na Kosovu i Albanaca na jugu Srbije:

„Diskriminatorski položaj Albanaca u Srbiji, koji ne uspevaju da ostvare čak i osnovna prava utvrđena Ustavom i važećim zakonima u Srbiji, teško se može uporediti sa položajem kosovskih Srba čija prava prema Ustavu Kosova predstavljaju jedinstveni primer  najvišeg nivoa koji nema ni jedna nacionalna zajednica u bilo kojoj državi sveta“, piše u saopštenju i naglašava da je „paradoks svoje vrste da se prava kosovskih Srba negiraju Albancima u Srbiji“.

Haljimi podseća da Vlada Srbije nije ostvarila program od 7 tačaka koju je usvojila 2013. godine na osnovu predloga legitimnih predstavnika Albanaca.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković najavio je da će razgovori o 7 tačaka biti nastavljeni u oktobru ove godine.

 




One thought on “RIZA HALJIMI: Ovaj režim diskriminiše Albance kao i Milošević

  1. Aleksandar D. Popovic Kuke

    Gospodine Halimi, Srpsko narodno vece je jos 2009 god. Skupstini R. S. podnelo Peticiju sa 7.500 potpisa uglavnom zitelja nealbanaca Skupstini pa onda i Vladama R.S. ( u dva mandata), kao i na Svetom Savi ove godine Prijavu za razgovor sa premijerom pa nemamo nikakav odgovor. A osnova nasih zahteva je vanreni popis stanovnistva opstine Bujanovac da se vidi koja je struktura zitelja Bujanovca, a ne da albanci svoju prevlast u opstini grade na bazi nekih procena koje su dijametralno drugaciji od realnog stanja. Nakon rezultata vanrednog popisa da se organizuju lokalni izbori nakon kojih bi trebalo da raspodela upravljanja lok. samoupravom bude u skladu sa strukturom stanovnistva, a ne da sada srbin rukovodi samo decjim vrticem i jos jednu ili dve manje znacajne institucije.Takodje ima anomalija i u upravljackoj raspodeli kao npr. Strateskim planom opst. Buj. od ukupno pedesetak angazovanih clanova grupa samo 11 pripada srbima. I tako dalje da ne spominjemo druge anomalije koje idu na stetu srba i ostalih nealbanaca u Bujanovcu.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *