Transparentnost opštine poboljšana, ali ne dovoljno

Predstavnici civilnog sektora traže veće učešće u donošenju odluka i njihovu bolju vidljivost, a predsednik Kamberi najavljuje javnu debatu oko budžeta za narednu godinu
kamb

Ne krijemo ništa: Kamberi

BUJANOVAC, 14. oktobar 2017. – Prema analizama  stručnih stranih i domaćih organizacija, Opština Bujanovac je poboljšala stanje transparentnosti, ali je i dalje daleko zadovoljavajućeg nivoa što se tiče bolje vidljivosti budžeta, administrativnih odluka, javnih nabavki i javne rasprave sa građanima, piše u svom istraživanju portal Titulli.com.

Prema indikatorima korišćenim u analizi organizacije “Transparentnost  Srbije” za period januar-jun 2017, Opština Bujanovac se nalazi na 47 mestu u zemlji prema svojoj otvorenosti prema građanima.

Predsednik opštine Bujanovac, Šaip Kamberi, međutim smatra da su budžet i druge odluke lokalne samouprave veoma transparentne:

“Ova opštinska administracija ne krije ništa, sve što ih interesuje  građani mogu saznati preko naše vebstranice opštine ili preko ličnih zahteva za dokumenta za koja su zainteresovani”, izjavio je Kamberi za Titulli.com.

opstina srpski sajt

Opštinski sajt tek u začetku

Opština Bujanovac avgusta je promovisala novu vebstranicu (www.bujanovac.rs) čime želi da poboljša stanje transparentnosti, ali prezentacija je površna, sa mnogo nedostajućih podataka kao i sa tehničkim problemima, piše u analizi portala Titulli.

Na vebstranici Opštine Bujanovac su delimičnoi predstavljene  aktivnosti predsednika opštine, ali nedostaje mnogo podataka oko budžeta, javnih nabavki, javnih preduzeća i ustanova, kao i ostali detalji u interesu gradjana

Odbornik u Skupštini Opštine, Redžep Fejzulahu misli da je u nekoliko poslednjih godina počela „da bledi transparentnost između vlasti i građana“.

“Mislim da je lokalna vlast u zadnjih nekoliko godina u celosti počela da ignoriše građane. Ranije su se sazivale javne debate oko izrade budžeta, a konsultovane su i druge institucije i preduzeća“, izjavio je Fejzulahu.

Šaip Kamberi najavio je da će, u cilju podizanja transparentnosti,  javne debate sa građanima oko usvajanja budžeta i ostalih programa.

Predstavnici opštine Bujanovac su upoznali organizaciju “Transparentnost  Srbije” da će se na novoj webstranici predstaviti preporuke koje se tiču nedostatka podataka.

Fismir Jahiu, aktivista civilnog društva u Bujanovcu misli da se transparentnost ne završava informisanjem:

“Transparentnost je, kada osim informisanja, imamo i savetovanja na kojima učestvuju i nevladine organizacije pre nego što se izradi ili usvoji neki dokumenat, kako bi se prešlo na sledeću fazu -direktno učešće civilnog sektora u radnim grupama”, rekao je Fismir Jahiu, aktivista civilnog društva.

opstina

Bolje, ali nedovoljno: Opština Bujanovac

Drilon Hiseni, građanin Bujanovca kaže da transparentnost nije karakteristika ove Opštinske uprave.

“Možda na prvi pogled ostavlja utisak da nešto funkcioniše bolje, naročito u poređenju sa bivšim režimom, ali u stvari i ova vlast ne daje razloga za nadu da će biti bolje”, rekao je Hiseni.

Šaip Kamberi najavio je da će, u cilju podizanja transparentnosti, početi javne debate sa građanima oko usvajanja budžeta i ostalih programa.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *