Baza JUG: počela vežba “Stena 02”

Tokom taktičke vežbe biće izvršena NATO evaluacija „nivoa 1“ prema standardima i procedurama Koncepta operativnih sposobnosti uz učešće 34 evaluatora Vojske Srbije, partnerskih zemalja (Kanada, Francuska, Irska, Norveška, Rumunija, SAD i Crna Gora)

vojska1

BUJANOVAC, 17. oktobar  2017. (foto:MOD) – U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ počela je petodnevna taktička vežba „Stena 02“, koju realizuje Inžinjerijska četa opšte namene iz sastava 310. inžinjerijskog bataljona iz Prokuplja.

Četa je deklarisana za učešće u multinacionalnim operacijama u okviru Koncepta operativnih sposobnosti.

Cilj vežbe je da se proveri i oceni dostignuti nivo interoperabilnosti i obučenosti jedinice za izvršavanje složenih zadataka u multinacionalnim operacijama.

Na vežbi učestvuje i Crveni krst Bujanovac, sa dva terenska vozila i ekipom za reagovanje u teškim situacijama.

Tokom taktičke vežbe biće izvršena NATO evaluacija „nivoa 1“ prema standardima i procedurama Koncepta operativnih sposobnosti uz učešće 34 evaluatora Vojske Srbije, partnerskih zemalja (Kanada, Francuska, Irska, Norveška, Rumunija, SAD i Crna Gora), komandi združenih snaga Napulj i Brunsum i Komande Kopnenih snaga Izmir.

vojska baza jug

Na čelu evaluatorskog tima je francuski potpukovnik Benoa Estur.

Rukovodilac taktičke vežbe, pukovnik Slađan Stamenković, naglasio je da će tokom vežbe deklarisana jedinica prikazati sposobnosti i opremu za učešće u multinacionalnim operacijama.

Pripadnici Inžinjerijske čete opšte namene, njih 135, na vežbi koriste inžinjerijske mašine, naoružanje i opremu koji su predviđeni za multinacionalne operacije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *