Na licu mesta: Počelo deminiranje u okolini Bujanovca

Na području bujanovačke opštine do sada je od ubojnih sredstava očišćeno 12 lokacija a preostalo je još pet, u selima Borovac, Končulj, Turija, Lučane i Brisić

BUJANOVAC, 20. oktobar 2107. – Na Uškom potoku, u Brezničkom Muhadžiriju,na severu  opštine Bujanovac, u petak je počela realizacija Projekta tehničkog izviđanje lokacije od 275.800 metara kvadratnih, za koju se sumnja da je zagađena ubojnim sredstvima zaostalih iz 2000./2001. godine, iz perioda perioda delovanja bivše OVPMB protiv regularnih snaga bezbednosti tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Po rečima Jovice Simonovića, direktora Centra za razminiranje Republike Srbije,narednih 10 do 15 dana ispitivanje će se obavljati na ovom lokalitetu, a potom se očekuju radovi na 130.000 metara kvadratnih na lokaciji Ravno Bučje.

– To je plan za ovu godinu, a 2018. očekujemo nastavak kada se potvrde sumnje na postojanje ubojnih sredstava – kaže Simonović.

Nastavak radova zavisiće od donatorskih sredstava, podseća Radislav Ilić, direktor beogradske „Saturnije“, izvođača radova, koji teba da budu završeni do 27. novmbra 2017. godine.

– Teren je vrlo težak. Nemamo neke zvanične informacije. One su šture. Svojevremeno je potvrđeno da je od protivtenkovske mine stradao vojnik Vojske Srbije.

Naš je zadatak da izvršimo izviđanje veličine teritoriji zagađene ubojnim sredstvima – naglašava Ilić.

Pomoćnik predsednika opštine Bujanovac Boban Pavlović, koji je zajedno sa predstavnicima opštinskog Štaba za vanredne situacije prisustvovao današnjem početku realizacije pomenutog projekta, podsetio je da je na području bujanovačke opštine do sada od ubojnih sredstava očišćeno 12 lokacija i da je preostalo još pet, u selima Borovac, Končulj, Turija, Lučane i Brisić.

Pavlović je istovremeneno uputio zahvalnost vladama Republike Srbije i Sjedinjenih američkih država, koje su donatori projekta tehničkog izviđanja na lokaciji Uški potok, kao i izvođačima radova.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *