U bazi “Jug” počeo drugi deo vežbe “Stena 02”

Izvode je deklarisane jedinice Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama u okviru Koncepta operativnih sposobnosti

stena22

BUJANOVAC, 23. oktobar 2017. (foto:mod)  –  U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“, nadomak Bujanovca, u ponedeljak je počeo drugi deo taktičke vežbe „Stena 02“.

Izvode je deklarisane jedinice Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama u okviru Koncepta operativnih sposobnosti – laka pešadijska četa iz sastava 31. pešadijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske, vod Vojne policije iz sastava Trećeg bataljona Vojne policije iz Niša i vod atomsko-biološko-hemijske odbrane iz 246. bataljona ABHO iz Kruševca.

Rukovodilac taktičke vežbe pukovnik Slađan Stamenković, zamenik komandanta Treće brigade kopnene vojske, istakao je, otvarajući vežbu, da su preduzete sve mere da se obezbede najbolji uslovi za izvođenje vežbe i evaluacije.

Prvi deo taktičke vežbe „Stena 02“, u okviru kog je izvršena NATO evaluacija nivoa 1 deklarisane inžinjerijske čete opšte namene iz sastava 310. inžinjerijskog bataljona iz Prokuplja, uspešno je završen prošle sedmice.

Na ovoj vežbi učestvuje i ekipa Crvenog krsta Bujanovac.

stena1

Iz Ministarstva odbrane navode  da je cilj vežbe, koja će trajati  do 27. oktobra, praktična provera i ocenjivanje borbene spremnosti i sposobnosti deklarisanih jedinica Vojske Srbije za izvršavanje taktičkih zadataka u kompleksom bezbednosnom okruženju.

Tokom taktičke vežbe biće izvršena NATO evaluacija nivoa 2 deklarisanih jedinica prema standardima i procedurama evaluacije borbene spremnosti kopnenih jedinica i Koncepta operativnih sposobnosti, uz učešće 27 evaluatora Vojske Srbije, partnerskih zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore i posmatračkog tima iz Komande združenih snaga Napulj i Komande kopnenih snaga u Izmiru.

Na čelu multinacionalnog evaluatorskog tima je pukovnik Mario Arbutina iz Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *