Ivana Mitrović, ponosni razredni starešina: Matura pre mature

Onda je doneta odluka, ili svi ili niko. Odluka teška, ali dostojana odraslih ljudi. Teže od  same odluke je bilo to da stave na stranu sve međusobne nesporazume, sve razlike

BUJANOVAC, 15. novembar 2017. – Bujanovac, mali grad na krajnjem jugu.

Stručna škola “Sveti Sava”. Maturanti. Odeljenje 4/1. Rođeni 1999. godine, posebni po mnogo čemu.

Svojim rođenjem  simbolizovali nadu u bolje sutra. Veru u lepši život. Većina njih zajedno u vrtiću.

Zajedno završili  osnovnu školu. Zajedno završavaju srednju školu. Zajedno su odrastali, učili, pravili nestašluke, bežali sa časova, zaljubljivali se, radovali i putovali.

E,  ovo poslednje nisu. Nažalost,  za toliko godina školovanja. Nekako im se nije dalo. Do sad.

Ove godine su postali punoletni.  I rešili su da putuju. U sopstvenoj režiji. Samostalno. Da iskoriste poselednju šansu dok su srednjoškoslci. Izabrali su relaciju, termin putovanja, agenciju.

 I onda se ispred njih našla u tom trenutku nepremostiva prepreka. Njih je 27 , a mogućnost da putuje ima samo njih 20.

Onda je doneta odluka, ili svi ili niko. Odluka teška, ali dostojana odraslih ljudi. Teže od  same odluke je bilo to da stave na stranu sve međusobne nesporazume, sve razlike.

Rešlili su da budu odeljenje, ne samo oznaka na dnevniku i na vratima učionice.

I konačno 9.11.2017. godine svanuo je dan kada je cilj ostvaren. Jedno odeljenje je u kompletnom sastavu krenulo na putovanje. Putovanje koje će pamtiti celog života. Ispit zrelosti su položili

Bili su svesni koliko je teško ostavriti ovaj cilj. Ali su čvrsto rešili. Krenuli su u akciju. Kontaktirali su firme i preduzetnike u nadi da će im neko pomoći.

Neumorno su ponavljali zašto im pomoć treba. I naišli su na razumevannje. Neki dobri ljudi su im pokazali koliko je bitno pomagati drugima.

Oni koji im nisu pomogli pokazali su im kako ne treba. A onda opet problem.

Nemaju svi putne isprave. Obilazili su nadležne institucije, nailazili na prepreke. Srećom, naišli su opet  na dobre ljude.

Putne isprave su stigle pola sata pred polazak.

Pomerali su unapred ugovorene proslave rođendana, posete rođacima, obaveze u rukometnim klubu, u folkloru. Sve su podredili cilju.

I konačno 9.11.2017. godine svanuo je dan kada je cilj ostvaren. Jedno odeljenje je u kompletnom sastavu krenulo na putovanje, obilazak Makedonije.

Putovanje koje će pamtiti celog života. Ispit zrelosti su položili. Sa najvećom ocenom.

Ponosni  razredni  starešina

Ivana Mitrović




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *