Opština Bosilegrad ugovorila saradnju sa VMA u Beogradu

Svakog drugog petka u Dom zdravlja Bosilegrad dolaziće specijalisti sa VMA, i to iz oblasti kojih nemamo: ORL, neurologije, neuropsihijatrije, očni, kardiolozi. svake srede u mesecu na VMA opštinskim vozilom biti voženi pacijenti čije stanje zahteva operativni zahvat

BUJANOVAC, BOSILEGRAD, 16. novembar 2017. (foto: Zaharijev na VMA u Sofiji 2015.)- Pošto im je na Vojno-medicinskoj akedemiji (VMA) u Sofiji posle osam godina saradnje uskraćeno gostoprimstvo, rukovodstvo Opštine Bosilegrad u četvrtak je ugovorilo saradnju za lečenje svojih građana na VMA u Beogradu, potvrdio je za Bujanovačke Stefan Stojkov, potpredsednik opštine.

Svakog drugog petka u Dom zdravlja Bosilegrad dolaziće specijalisti sa VMA, i to iz oblasti kojih nemamo: ORL, neurologije, neuropsihijatrije, očni, kardiolozi. Opština, na čelu sa Vladimirom Zaharijevim, neće dozvoliti da ni jedan građanin ostane bez zdravstvene zaštite, kaže Stojkov.

On dodaje da će svake srede u mesecu na VMA opštinskim vozilom biti voženi pacijenti čije stanje zahteva operativni zahvat.

-Ovaj dogovor postignut je sa ministarstvima odbrane, zdravstva i sa VMA, precizira Stojkov i dodaje:

Mi jesmo Bugari, ali najpre poštujemo državu Srbiju i njene zakone.

On kaže da ne zna zbog čega je, posle osam godina saradnje i 15.000 pregleda i intervencija, VMA prekinuo saradnju sa opštinom koju je 2009. godine Zaharijev dogovorio sa tadašnjim načelnikom VMA.

Stojkov objašnjava da Dom zdravlja ima lekare specijaliste hitne medicine, interno odeljenje, stomatologiju i ginekologiju, upravo zbog činjenice da je Bosilegrad udaljeni od velikih centara.

-Naravno, kad je u pitanju veći zdravstveni problem, i mi kao i drugi celoj Srbiji, transportujemo takve pacijente u Vranje ili Niš i Surdulicu, kaže Stojkov i naglašava da opština iz svog budžeta plaća 10 lekara, 12, medicinskih sestara i čitavu stomatološku službu.

Građani Bosilegrada i dalje mogu da se leče na VMA u Sofiji, ali preko Kulturno-informativnog centra bugarske manjine (KIC), čiji je predsednik Ivan Nikolov.

U prostorije KIC predviđeno je da jednom nedeljno dolazi predstavnik konzulata Bugarske u Nišu, koji popisuje pacijente zainteresovane za lečenje na VMA u Bugraskoj.

Prošlog petka (10. novembar) Nikolov je organizovao dolazak troje lekara iz gradske bolnice u Sofiji kako bi sa građanima obavili „konsultativne preglede“, ali je nakon anonimne prijave Zdravstvena inspekcija iz Niša došla u Bosilegrad i zabranila rad bugarskim lekarima.

Nakon toga ih je policija privela u Policijsku stanicu Bosilegrad gde su zadržani nekoliko sati.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *