Ko je kriv za prekid dijaloga

Manipuliše se brojem Albanaca – kaže Haljimi. Razgovor bez uslovljavanja- odgovara Stanković

BUJANOVAC, 23. novembar 2017. (Foto: sa ranijih okupljanja Albanaca)- Predstavnici republičke Vlade i Albanaca na jugu Srbije izražavaju opredeljenost za nastavak ranije prekinutih razgovora o  zahtevima albanske nacionalne zajednice svrstanih u “Plan sedam tačaka”.

Obostrana spremnost za ponovno pokretanje dijaloga za rešavanje problema u sedam oblasti društvenog života  prezentovana je na dvodnevnoj konferenciji preševskog Odbora za ljudska prava koja je posvećena integraciji Albanaca u svetlu (ne) implementacije Vladinih sporazuma vezanih za jug Srbije.

Mada se jučerašnji govornici slažu da ima izvesnih pomaka i napretka u pojedinim segmentima, konstatovano je da treba još dosta da se radi u tom pravcu.

Međutim, evidentno je neslaganje oko pitanja ko je prekinuo pomenuti dijalog.

stankovic

Sve po zakonu: Stanković

– Naša aktivnost i cilj je da se takozvanih sedam tačaka koje je Vlada Srbije usvojila, i na osnovu čega su započeli razgovori između predstavnika Vlade i lokalnih Albanaca, reše. To podrazumeva da se razgovori odvijaju i da se sva prava Albanaca realizuju u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. Realizacija razgovora mora da bude bez ikakvih uslovljavanja – rekao je predsedni Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković, uz napomenu da “nije tačno da je Vlada prekinula razgovore”.

riza-halimi1

Nismo krivi: Haljimi

Međutim, ni Albanci, po rečima predsednika Partije za demokratsko delovanje Rize Halimija, “nisu krivci za zaustavljanje dijaloga”.

On je rekao da se manipuliše sa degradacijom koja je nastupila zbog neučešća Albanaca u poslednjem popisu stanovništva, nakon čega je došlo do smanjenja finansijskih sredstava za Nacionalni savet Albanaca i ukidanja osnovnog suda u Preševu.
– Ne stoji da su Albanci prekinuli razgovore. To treba da se razjasni jer je to flagrantna manipulacija – kategoričan je Halimi.
Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi smatra da treba koristiti rezultate popisa iz 2002. godine, jer prema poslednjem popisivanju evidentirano samo 5.800 Albanaca na ovom području.

4.saip-kamberi

Uklanjanje prepreka: Kamberi

On je ukazao na “dijametralnost stavova Vladinih službenika” i lokalnih Albanaca.
– Sve prepreke koje su uslovile prekid dijaloga treba rešiti ukoliko želimo da gradimo društvo kao deo Evropske unije – konstatovao je Kamberi.

sciprim-arifi

Dijalog neophodan: Arifi

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi smatra da je u cilju progresa neophodan pragmatičan rad, uz primenu međunarodnih konvencija i univerzalnih ljudskih prava.
– Treba nam obostran i konstruktivan dijalog sa Vladom Republike Srbije – zaključio je Arifi, uz napomenu da je za razgovore i bržu efiksnost potreban akcioni plan.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *