Albanska zastava na zgradama opštine u Bujanovcu i Preševu

BUJANOVAC, PREŠEVO, 28. novembar 2017.  – Zastava Albanije vijori se od jutros na zgradama lokalnih samouprava u Bujanovcu i Preševu, a Dan zastave, nacionalni praznik ove zemlje koji se obeležava 28. novembra, kao i prošle godine protiče na jugu Srbije mirno.

Zastava Albanije postavljena je i na zgradi Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu, koji se nalazi u nekadašnjem Komitetu.

Albanci sa juga Srbije će ovaj dan obeležiti kulturno-umetničkim programom u velikoj sali doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu sa početkom u 12 sati.

U Srbiji još uvek zakonski nije regulisana upotreba nacionalnih simbola albanske zajednice, što je jedan od zehteva u „Planu od 7 tačaka“ o integraciji Albanaca.

Prema Wikipediji, Albanci Dan zastave obeležavaju u znak sećanja na Deklaraciju o nezavisnosti Albanije (albanskiShpallja e Pavarësisë ili Deklarata e Pavarësisë), dokument usvojen 28. novembra 1912. na skupštini u Valoni kojim je osnovana Nezavisna Albanija i okončan period albanskog narodnog preporoda

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *