Fabrici obećao veći priliv novca 2018.

Stanković je rakao da je ambasadora Fabricija informisao o aktivnostima EU, podsetivši ga da je međunarodna zajednica na ovim prostorima investirala oko 35 miliona evra

BUJANOVAC, 4. decembar 2017. – Evropska unija sa velikom pažnjom posmatra politički razvoj na jugu Srbije. Jako je bitno poštovanje prava nacionalnih manjina. Za to se zalaže Evropska unija – rekao je u Bujanovcu šef delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici, kome je ovo, nakon letošnje preuzimanja dužnosti, prva poseta jugu Srbije.

Po završetku sastanka sa predsednikom bujanovačke opštine Šaipom Kamberijem, Fabrici je novinarima rekao da je jako bitno da se nastavi razgovor o „Planu sedam tačaka“.

Kamberi je potvrdio da je sa šefom Delegacije EU razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u opštini Bujanovac  i o pomoći koju pruža  Evropska unija i međunarodna zajednica.

Predsednik bujanovačke opštine je rekao da je od svog sagovornika zatražio da se dodatno ohrabruje  Vlada Srbije, naročito u cilju „Plana sedam tačaka“.

Ambasador Fabrici je za 2018. godinu najavio realizaciju novog projekta  koji će omogućiti dodatni priliv novca iz međunarodne zajednice namaenjenog ekonomskom razvoju.

Šef  Delegacije EU u Srbiji, koji se pre toga sastao sa predsednikom Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoranom Stankovićem, naglasio je da EU godišnje izdvaja oko 200 miliona evra, kako bi Srbiji pomogla na njenom putu ka Evropskoj uniji.

On je poručio da će EU duplirati napore kako bi ubrzala proces  pristupanja Srbije EU.

Stanković je rakao da je ambasadora Fabricija informisao o aktivnostima EU, podsetivši ga da je međunarodna zajednica na ovim prostorima investirala oko 35 miliona evra, a da je preko Koordinacionog tela, za infrastrukturne objekte, investirano oko 60 miliona evra.

Jedan od objekata, koji je izgrađen uz pomoć Evropske unije,  je zgrada Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, gde je takođe tokom prve posete, boravio šef delegacije EU u Srbiji.

Tom prilikom razgovarao je sa Aleksandrom Gruborom, dekanom subotičkog Ekonomskog fakulteta, u čijem je sastavu bujanovačko odeljenje. Ambasador Fabrici je učestvovao i u radu Odbora zainteresovanih strana za projekat tog fakultetskog odeljenja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *