Nacionalni saveti bez političara

BUJANOVAC, 5. decembar 2017. – U bujanovačkom Domu kulture “Vuk Karažić” u utorak je održan okrugli sto na kome su predstavnici lokalne  albanske i romske nacionalne zajednice razgovarali o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji.

Konsultativni skup je organizovan u okviru javnih konsultacija, koje je su započete krajem prošlog meseca u Novom Sadu, u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Misije OEBS u Republici Srbiji.

U radnom tekstu izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, između ostalog je predviđeno da  član nacionalnog saveta ne može biti u članstvu organa političke stranke, niti funkcioner, postavljeno lice ili rukovodilac u organu državne i pokrajinske uprave, odnosno jedinice lokalne samouprave koji u okvirima svojih zaduženja odlučuje o pitanjima rada nacionalnih saveta (NS).

Pomenute izmene, kako  je istaknuto na skupu, predložene su u cilju  sprečavanja prekomerne politizacije  ovih “institucionalnih oblika ostvarivanja kolektivnog prava nacionalne manjine na samoupravu u oblastima kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma, kome se zakonom poveravaju određena javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz ove oblasti.”

Prema oceni profesora dr Vladimira Đurića diskusija na okruglom stolu u Bujanovcu bila je vrlo konstruktivna. On je rekao da ima još dovoljno vremena  za pravljenje zakona “po meri nacionalnih manjina.

Pored Ivane Antić i Ivana Bošnjaka, pomoćnice ministra  državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave, skupu su, između ostalih, prisustvovali Đakomo Bosisio, šef kancelarije OEBS u Bujanovcu i Rahim Salihi, šef kabineta predsednika bujanovačke opštine.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *