Natalija Stanković: Deca migranti u našoj školi kao kod kuće

Nastava se izvodi na srpskom jeziku bez prevodioca koga angažujemo samo po potrebi. Deca su fantastično nadarena za  strane jezike

BUJANOVAC, 13. decembar 2017. – Redovnu nastavu od prvog do osmog razreda  u bujanovačkoj  Osnovnoj školi „Branko Radičević“ pohađa šesnaestoro dece iz Privremenog prihvatnog centra za migrante u Bujanovcu.

Najstariji među njima ima 14 godina.  Učenici starijih razreda  u ovoj vaspitno obrazovnoj ustanovi borave u prvoj, a mlađi u drugoj smeni.

Natalija Stanković, pedagog u OŠ „B.Radičević“,  kaže da su ova deca zajedno  u odeljenjima sa svojim vršnjacima iz bujanovačke opštine, sa kojima se super slažu.

Učenici iz Prihvatnog centra u školu dolaze u pratnji svojih asistenata. Svako dete ima svoj plan rada, koji je njemu prilagođen. Evidenciju vode razredne starešine.

Uspeh ovih učenika se ocenjuje po posebnom planu i ne upisuje se u dnevnik već u  njihove  identifikacione kartice. Nastava se izvodi na srpskom jeziku bez prevodioca koga angažujemo samo po potrebi. Deca su fantastično nadarena za  strane jezike. Pre polaska u našu školu u kampu su imala  određene pripreme – podseća  sagovornica „Bujanovačkih“.

Osnovna škola „B. Radičević“ svakog četvrtka i petka organizuje kreativnu radionicu u kojoj đaci iz migrantske populacije zajedno sa ostalim drugarima izrađuju novogodišnje čestitke.

One će se naći na prodajnom Humanitarnom božićno-novogodišnjem štandu, koji će biti postavljen u ponedeljak, 18. decembra, na Međunarodni dan migranata, na Karađorđevom trgu u Bujanovcu.

Osnovne škole u Vranju, Preševu, Bujanovcu i Bosilegradu pohađa 77 dece izbeglica i migranata sa Bliskog istoka koji su sa svojim roditeljima smešteni u prihvatnim centrima u ta četiri grada, izjavio je za agenciju Beta mentor Ministarstva prosvete za decu migrante za Pčinjski okrug Saško Nikolić.

Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Preševu pohađa 36 dece iz prihvatnog centra u tom gradu, a Osnovnu školu „Branko Radičević“ u Bujanovcu pohađa 16 dece, dok još 13 njih čeka sistematski pregled, da bi se priključili nastavi.

Osnovnu školu „Svetozar Marković“ u Vranju pohađa 10 dece, vranjsku Osnovnu školu „Radoje Domanović“ takođe 10 dece, dok Osnovnu školu „Georgi Dimitrov“ u Bosilegradu pohađa petoro dece migranata.

(Ovaj tekst deo je projekta „Senzibilizacija lokalne zajednice u odnosu na migrantsku populaciju“ koji finansira Grad Vranje)




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *