Štab za vanredne situacije: Ne prilazite rupi u Gumoplastici

Stojanča Arsić, zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije podsetio je na ranija naučna istraživanja prema  kojima Bujanovac leži na kolektoru termomineralnih voda, čija temperatura se kreće od 43 do 45 Celzijusa

BUJANOVAC, 22. decembar 2017. –  Očekuje se najavljeni dolazak stručne ekipe iz Ministarstva rudarstva i energetike koja će  utvrdili uzrok jučerašnjeg izbijanja stuba vodene pare u fabričkom  krugu „Gumoplastike“ u Bujanovcu.

Ovo je, članovima Štaba za vanredne situacije opštine  Bujanovac danas saopštio  Agim Haliti, inspektor zaštite životne sredine bujanovačke opštine.

Srđan Milenković iz ovog ministarstva obećao je da će sutra ili eventualno u ponedeljak da dođe stručna ekipa koja će utvrditi o čemu se radi. Mi smo juče, odmah kada smo obavešteni, izašli na lice mesta gde je izbila para. Tamo smo zatekli pripadnike policije, “Elektrodistribucije” i radnike „Gumoplastike“.

Pretpostavljamo da je reč o geotermalnim vodama. To su, verovatno,  aktivnosti zemljišta. Mirislao je na sumpor.  Resorno ministarsvo je dobilo video snimak. O čemu se radi saznaćemo, verovatno, u najkraćem roku – rekao je Haliti, uz napomenu da niko nije dao nalog za isključenje struje u „Gumoplastici“.

Snežana Milošević, samostalni stručni saradnik  za zaštitu životne sredine opštine Bujanovac ukazala je na  svojevremenao upozorenje  profesora Tomislava Jovanovića na mogućnost  pojave nekih novih geotermalnih izvora.

Prečnik rupe iz koje je izbila para iznosi oko 30 centimetara. Situacija je ozbiljna jer može doći do urušavanja terena pošto je zemljište rastresito. Proces je u toku. Verovatno je reč o pukotini kroz koju prolazi para. Nije preporučljivo prilaženje ovom mestu – upozorila je Miloševićeva, uz najavu da će uzorak tečnosti sa ovog mesta biti poslat na  analizu u Zavod za javno zdravlje u Vranju.

Goran Savić, komandir Policijske stanice Bujanovac je rekao da je pomenuta lokacija obezbeđena od strane policije i  radnika „Gumoplastike“.

Mi smo odmah reagovali i izašli na lice mesta. Juče je izmerena temperatura pare oko 100, a danas je oko 40  Sada je stvar struke da kaže koliko je to opasno, jer  ne znamo da li su isparenja štetna po zdravlje. Dalja ponašanja zavisiće od naloga  struke – naglasio je  Savić.

Stojanča Arsić, zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije podsetio je na ranija naučna istraživanja prema  kojima Bujanovac leži na kolektoru termomineralnih voda, čija temperatura se kreće od 43 do 45 Celzijusa.

Na ovom području, do sada, nije pronađena voda sa temperaturom od 100 stepeni, niti sa sumporom.  Situacija mora da se prati sa merama predostrožnosti. Profesor  Voja Todorović je ukazao na neophodnost da se pre dolaska stručne ekipe proveri eventualno postojanje podzemnih instalacija na ovoj lokacijiistakao je Arsić.

Štab za vanredne situacije, na čelu sa komandantom Šaipom Kamberijem, ukazao je na to da nema mesta panici, ali će situacija, do očekivanog dolaska ekipe iz Ministarstva rudarstva i energetike, biti pod  stalnim nadzorom.

U tom cilju formirana je i ekipa za praćenje, koju čine Agim Haliti, Snežana Milošević , Ali Aslani i Goran Savić.  




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *