Gimnazijalci biraju dva od šest ponuđenih novih predmeta

BUJANOVAC, BEOGRAD, 9. januar 2018. (Izvor N1)- S novom godinom gimnazijalcima u Srbiji stižu nove obaveze.

Naime, kako javlja portal N1.info, od naredne školske godine u septembru učenici gimnazija će birati dva od šest ponuđenih izbornih programa, pa će tako nedeljno pohađati dva školska časa više.

To je predviđeno predlogom nastavnog plana i programa za gimnazije.

Na potezu je sada ministarstvo prosvete, u kojem su za N1 potvrdili da je usvajanje te ideje gotova stvar.

S novom školskom godinom gotovo izvesno stižu:
1. Jezik, mediji i kultura
2. Pojedinac, grupa i društvo
3. Zdravlje i sport
4. Održivi razvoj
5. Umetnost i dizajn
6. Primenjene nauke

Ovo je šest izbornih predmeta od kojih će gimnazijalci birati dva. Dakle, od medija, društva, zdravlja, preko održivog razvoja, umetnosti i primenjenih nauka. Izučavaće se, uveravaju autori, medicina, tehnika, geopolitika, biznis, religija i civilizacija.

Tvorci osveženja gimnazijskog plana i programa za N1 pojašanjavaju da su to pre svega sadržaji koji će im „pomoći da razumeju svet“, kao i da su učenici podstaknuti da fenomene istražuju.

Ishod nastave, sigurni su, biće kritičko mišljenje i znanje koje ima praktičnu vrednost.

„Napadamo neke fenomene, tako da učenici sami biraju šta će u okviru tog fenomena istraživati i kasnije, na osnovu dobijenih rezultata osmišljavaju projekat koji treba da bude sa jasnim ciljem i često će verovatno biti proaktivan u smislu da će se pokrenuti neka akcija, uraditi neki film ili napraviti izložba, predstava, pomoći nekome, napraviti peticija ili već nešto drugo što učenici osmisle“, kaže Eleonora Vlahović, iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja.

Autori programa dodaju: na taj način gimnazije će postati atraktivnije. Pitali smo: hoće li biti za đake više opterećujuće?

„Ne, znači tu bi trebalo da dovede do daleko većeg interesovanja učenika i za društvena kretanja i za prirodne nauke i za globalna kretanja i za ekonomiju i biznis, znači sve ono što verovatno u neko svoje slobodno vreme već i čitaju i istražuju sada bismo prvi put čitav niz sadržaja uveli u nastavne programe koji su izuetno atraktivni i važni“, rekao je Radivoj Stojković, iz Zajednice gimnazija.

Iako izborni predmeti, ocene neće biti opisne. Znanje gimnazijalaca rangiraće se od „1“ do „5“ i ocene će ulaziti u prosek.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *