Haljimi: Vučićeva lista prešla cenzus glasovima Albanaca

BUJANOVAC, PREŠEVO, 31. januar 2018. – Lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi izjavio je da je koalicija srpskih partija dobila odbornike u SO Preševo zahvaljujući glasovima Albanaca posle ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu u nedelju, prenopsi agencija Beta.

  • Potpuno je sigurno da su glasovi birača na biračkom mestu broj 5 u zgradi Skupštine opštine Preševo, na osnovu kojih je srpska lista prešla cenzus i dobila dva odbornika u Skupštini opštine Preševo, došli od strane Albanaca, rekao je Haljimi agenciji Beta.

On je rekao da je na biračkom mestu broj 5 upisano desetak srpskih birača i da je zbog toga izvesno da su 41 glas, koliko je dobila srpska koalicija „Aleksandar Vučić – za Srbiju jedinstveno“, na osnovu čega je pređen cenzus, dali albanski birači.

Na biračkom mestu broj 5 u nedelju su ponovljeni prevremeni lokalni izbori koji su u opštini Preševo održani 24. decembra, a rezultati sa tog biračkog mesta promenili su ukupan broj glasova u tome što je srpska koalicija dobila dva odbornika u Skupštini opštine Preševo, koja ima ukupno 38 odbornika.

Srpska lista je prešla cenzus u posle izbora 24. decembara, ali je tada napravljen propust zato što su u ukupan broj glasova izašlih birača bili uračunati i glasovi sa biračkog mesta broj 5, na kome je glasanje bilo prekinuto u 14.00. Na biračkom mestu broj 5 u prvom krugu lokalnih izbora srpska lista nije bila dobila nijedan glas, kazao je Haljimi.

On je kazao da PDD za sada nema kontakte sa drugim strankama koje su učestvovale na izborima oko formiranja vladajuće koalicije, iako na osnovu broja odbornika postoji nekoliko mogućnosti za njeno formiranje.

  • Bilo je načelno najavljeno da će vladajuću koaliciju formirati 15 odbornika Alternative za promene, tri odbornika Pokreta za reforme Demokratske partije Albanaca i dva odbornika srpske liste, što je minimum potrebne većine. Ako do te koalicije ne dođe, postoji mogućnost formiranja šire koalicije u kojoj bi bila i PDD“, rekao je Haljimi.

Haljimi je rekao da bi u tom slučaju PDD, koja ima šest odbornika, bila otvorena za razgovor o koaliciji sa Demokratskom partijom Albanaca, koja je na izborima osvojila 11 mandata, uz Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca sa tri odbornika, kao i sa dva odbornika srpske liste.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *