OVPMB na „crnoj listi“ SAD

BUJANOVAC, 31. januar 2018. (foto: NSPM)- Na najnovijoj „crnoj listi“ američkog Ministarstva finansija, među ličnostima i organizacijama kojima je zabranjen pristup na teritoriju Sjedinjenih američkih država, našla se i Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), prenosi portal 021.

Na ranije objavljenoj „crnoj listi“ SAD nalazio se i Jonuz Musliju, predsednik SO Bujanovac i Nacionalnog saveta Albanaca, koji je preminuo 18. januara 2018.

Musliju je bio i politički komesar OVPMB tokom oružanih sukoba na jugu Srbije 2000-2001. godine.

Ova organizacija je posle sukoba, koji su okončani posredovanjem NATO pakta i međunarodne zajednice, rasformirana ali u regionu deluje Udruženje veterana OVPMB.

Sa juga Srbije na listi su Isak, Jonuz i Šefćet Musliu, a iz Makedonije lideri sukobljenih strana iz vremena pobune makedonskih Albanaca 2001-2002, Menduh Tači i Ljube Boškovski.
Od političara s Kosova na američkom spisku je poslanik Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera, kao i jedan od lidera kosovskih Srba Marko Jakšić.

Na spisku nepoželjnih entiteta su Srpska demokratska stranka iz BiH, Oslobodilačka vojska Kosova, Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca i Albanska nacionalna armija iz Makedonije, kao i manje poznati Četnički ravnogorski pokret i Front za albansko nacionalno jedinstvo.

 Američko ministarstvo finansija na spisak je stavilo i čitave porodice bivših balkanskih vladara, pa su pored Slobodana Miloševića tu i njegova supruga Mirjana, brat Borislav, deca Marija i Marko, kao i sinovljeva supruga Milica Gajić-Milošević.
Uz ratnog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, na američkoj „crnoj listi“ su i njegova supruga Ljiljana Zelen-Kradžić, sin Aleksandar i ćerka Sonja, poslanica u Skupštini RS, kao i brat Luka.
Od bivših predsednika Srbije na listi je i Milan Milutinović.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *