Gazeta Express: Tači i Haradinaj lobiraju za podelu Kosova pod plaštom razmene teritorija

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 10. februar 2018. (foto: GAZETAEXPRESS)- Prištinski list Express, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, piše o mogućoj podeli Kosova koja bi se građanima najpre predstavila kao razmena teritorije sa Srbijom.

  • Razumljivo je da će se ova ideja u početku javnosti predstaviti kao razmena teritorija, navodi Express.

List piše da je vlast u Prištini, na čelu sa Hašimom Tačijem, posle neuspešne sabotaže Specijalnog tribunala za zločine Albanaca, počela novi „opasan poduhvat“: Podelu Kosova sa Srbijom.

Prema pisanju Express-a, pristalice ideje su i kosovske vlasti, oličene u premijeru Ramušu Haradinaju i predsedniku Hašimu Tačiju, a njeni glavni zagovornici su Edi Rama, premijer Albanije, ministar inostranih poslova Grčke Nikos Kotzias i vlast u Beogradu.

Ekspress piše, pozivajući se na međunarodne izvore, da je u „ovu igru“ uključen albanski premijer Edi Rama, koristeći svoje lične kontakte sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije.

Za ovu ideju, piše dalje Express pozivajući se na diplomatske izvore u Vašingtonu, najviše se zalaže Grčka preko svog ministra spoljnih poslova Nikos Kotzias, ali da u ovoj priči svoje interese traži i Rusija.

Sagovornik na koga se poziva Ekspress kaže da Grčka protežira ideju podele Kosova zbog svojih interesa, sa ciljem da do takvog scenarija dođe i u Makedoniji.

Nikos Kotzias je, navodno, ideju podele izložio i administraciji predsednika SAD Donalda Trampa.

Sagovornici Express-a navode da bi podela bila pogubna po Kosovo koje time ne bi dobilo ništa, navodeći da se radi „o opasnom pitanju“.

  • Kosovo rizikuje da izgubi sever zemlje, a da ne dobije ništa zauzvrat, ocenio je strani izvor, prema kome je ova tema „uznemirila glavne prijatelje Kosova“.

Ekspress piše i da se za ovakav scenario zalaže i Srbija, citirajući ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je izjavio da „dijalog između Kosova i Srbije ne daje rezultate, tako da bi trebalo tražiti sporazum o podeli Kosova“.

Prema Vulinu, piše Exspress, dijalog samo otežava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, a ovaj sporazum bi rešio spor između Srba i Albanaca.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *