Za informisanje manjina 21,8 miliona

BUJANOVAC, BEOGRAD, 15. februar 2018.Informisanje na jezicima nacionalnih manjina ostaje prioritetna oblast za finansiranje i u 2018. godini, odlučio je Savet za nacionalne manjine, na čijem se čelu nalazi premijerka Ana Brnabić.

Iz budžetskog fonda za tu namenu je predviđeno 21,8 miliona dinara, što je 12 puta više nego u prethodnoj godini, saopšteno je iz Vlade Srbije.

  • Dosadašnja sredstva su bila vrlo mala i ponosna sam što smo posle 15 godina aktivirali taj fond, a zatim ga i značajno uvećali, rekla je Brnabić i dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore i sredstva za unapređenje položaja i prava nacionalnih manjina koja su, kako je istakla, važan resurs i ponos Srbije. 

Predsednica Vlade je istakla  da očekuje mnogo više projekata i programa koji će afirmisati vrednosti nacionalnih manjina.

Na istoj sednici ovog saveta, predstavljen je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima, koji će između ostalog unaprediti transparentnost finansiranja nacionalnih saveta.

Premijerka je podsetila na to da će tokom ove godine biti održani i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

U radu druge sednice Saveta za nacionalne manjine u mandatu Vlade premijerke Brnabić učestvovali su predsednici i predstavnici 21 nacionalnog saveta, v. d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, državni sekretari Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja, kao i predstavnici Ministarstva pravde i Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

Uloga Saveta za nacionalne manjine je da prati i razmatra stanje ostvarivanja prava nacionalnih manjina i stanje međunacionalnih odnosa u Republici Srbiji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *