Sretenjski turnir u ŠAHU: Vranjanci najbolji u Bujanovcu

Sofija Stojanović, najbolja juniorka

BUJANOVAC, 18. februar 2018. – Takmičari iz Vranja dominirali su na „Sretenjskom turniru“ u šahu završenom u nedelju uveče u Bujanovcu, u konkurenciji 70 seniora i 20 juniora.

Vranjanac Nebojša Ristić, FIDE  majstor, odbranio je prošlogodišnju  šampionsku titulu “Sretenjskog šahovskog turnira”, dok je u juniorskoj konkurenciji najbolja bila Vranjanka Sofija Stojanović.

Ristić je osvojio 8 poena, jedan više od drugoplasiranog Dragoslava Petkovića, FIDE majstora iz  Grdelice i  trećeplasiranog Milana Ristića iz Vranja, koji je prošle godine bio drugi.

Nebojša Ristić, šampion

Nebojša sa neskrivenim zadovoljstvom, u izjavi “Bujanovačkim”, kaže da nema nikakakvih zamerki na organizaciju i tok ove šahovske smotre.

  • Njvažnije je to što sam odbranio prošlogodišnju turnirsku titulu. Sve u svemu, ovde se lepo osećam – istakao je pobednik drugog “Sretenjskog šahovskog turnira 2018”, kojeg je organizovao bujanovački ŠK Jug u saradnji sa SŠ “S.Sava”, pod generalnim pokroviteljstvom opštine Bujanovac.

Pobednički pehar u juniorskoj konkurenciji pripao je desetogodišnjoj  Sofiji Stojanović iz Vranja, koja je osvojila 6,5 poena, 1,5 više od drugoplasirane sugrađanke i vršnjakinje Aleksije Cvetković.

Rang lista

Iza njih su se plasirali Bujanovčani Marko Vojinović i Dejan Dukadinović, sa  po 4,5 poena.

Prvoplasirana Sofija, u kraćem razgovoru sa reporterom “Bujanovačkih”, otkriva tek toliko da aktivno igra šah tri godine, a Aleksija kaže da se ovom drevnom igrom na 64 polja bavi već četiri godine.

Njena sestra Dunja ima samo 6 godina. Proglašena je za najmlađu učesnicu turnira. Sa 4 poena plasirala se na 7. mesto iza petoplasiranog Bogdana Tasića i šestog Ognjena Ristića.

Organizatorima “Sretenjskog turnira” je najvažnije da je sve proteklo u najboljen redu i da su, kako vele, svi  učesnici zadovoljni.

Direktorka SŠ “S. Sava”, Biserka Jović, tome  dodaje i dobar odziv takmičara.

  • Zaista je veličanstveno što smo imali ovoliko učesnika. Znatno više nego prošle godine. Posebno nas raduje što su učestvovali najmlađi šahisti. Nadamo se da će dogodine biti još bolje – kaže Jovićeva.

Najbolji juniori

Ona, Miroslav Nisić, predsednik ŠK Jug, Nenad Tasić, predsednik ŠS Pčinjskog okruga i Boban Pavlović, pomoćnik predsednika opštine Bujanovac, su najuspešnijim pojedincima uručili nagrade.

Pored šahista iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga, na bujanovačkom turniru učestvovali su takmičari sa Kosova i iz Beograda.

Glavni sudija drugog šahovskog nadmetanja “Sretenje 2018.” u Bujanovcu bio je Zoran Stojanović iz Vranja.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *