Kamberi i Arsić podržali štrajkače Gumoplastike

Bujanovac, 23. februar 2018.- Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi razgovarao je u petak ujutru sa radnicima Gumoplastike u štrajku, kojima je preneo da se lokalna samouprava solidariše sa njihovim zahtevima.

-Nemamo ingerencije za rešavanje vaših problema, ali se solidarišemo sa vama, rekao je Kamberi radnicima koji su u petak ujutru počeli protest u centru Bujanovca, a štrajkaju od kraja prošle godine.

Oni traže smenu direktora Srboljuba Dimitrijevića, a od Ministarstva privrede da im omogući socijalni program.

Slavoljub Ristić, predsednik sindikata Nezavisnost u ovoj firmi, kaže da se zaposleni samo bore za svoju budućnost.

Ristić je rekao da će, ako im se zahtevi ne ispune, radikalizovati protest blokadom nekog lokalnog puta, a ne isključuje ni mogućnost štrajka glađu.

On je Kamberiju i njegovom zameniku Stojanči Arsiću preneo da Gumoplastika duguje oko 30 miliona dinara zbog čega joj preti stečaj, iz koga je firma izašla 2015.

-Ako dođe do stečaja, koji je sve izvesniji, radnici ostaju bez ičega. Socijalnim programom želimo da se osiguramo, rekao je Ristić i dodao da mesečne plate u kleničkom pogonu iznose od 7.000-15.000 dinara.

On je dodao uzalud pokušava da razgovara sa Ivanom Janaćković iz Ministarstva privrede, koje ju je postavilo za predsednicu Skupštine poverilaca.

Kamberi je napomenuo da i lokalna samouprava ima potraživanja prema Gumoplastici na osnovu lokalnih poreza i usluga Komunalca, i da zbog toga treba da bude uključena u dešavanja oko Gumoplastike.

-Problem je što nas u lokalnoj samoupravi niko ne konsultuje, ne samo oko Gumoplastike već i oko drugih firmi, velikih kompleksa u Bujanovcu, poput Banje ili Jugokopa, za koje treba da zajedno sa resornim ministarstvom nađemo rešenje, rekao je Kamberi okupljenim radnicima.

On ih je savetovao da iste zahteve koje su uputili Ministarstvu privrede upute i lokalnoj samoupravi koja će, kako je naglasio, o svemu obavestiti Koordinaciono Telo za jug Srbije.

Na protestu u centru Bujanovca, za koji su organizatori najavili da će trajati do 13 sati, prisustvuje pedesetak radnika koji nose parole kojima pozivaju predsednika Vučića da poseti ovaj kraj.

Gumoplastika ima 68 radnika od kojih je većina u štrajku.

Radi se o zaposlenima u pogonu u selu Klenike gde se prave gornji delovi obuće.

Skup pritiče mirno a obezbeđuje ga nekoliko policajaca.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *