Veterinarska stanica: Decenija službe umatičenja

BUJANOVAC, 26. februar 2018. – Služba za umatičenje  životinja Veterinarske stanice Bujanovac, koja ove godine obeležava  deceniju postojanja i rada, umatičila je 54 odsto od ukupnog broja goveda na području bujanovačke i preševske i manjem delu vranjske opštine.

Milković

Dr Miodrag Milković, direktor  ove renomirane  ustanove sa  tradicijom 65 godina organizovane veterinarske službe, za „Bujanovačke“  pojašnjava da je u proteklom periodu od oko 5.400 plotkinja umatičeno 2.938 grla.

  • Za to vreme su od ukupno 6.000 ovaca umatičene  142, a  od  3.200 koza umatičenjem je obuhvaćeno 1.086. Vlasnici kvalitetnih priplodnih grla goveda, ovaca i koza  su u 2017. godini dobili 94 miliona dinara subvencija od države Srbije. U 2018. godini, u kojoj smo počeli i sa umatičenjem svinja na dve farme, u Levosoju i Baraljevcu, za  grla koja treba umatičiti, očekujemo ukupno 134 miliona dinara subvencija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  – ističe Milković.

Dodić

Diplomirani inženjer Dragan Dodić, referent stočarstva u  Osnovnoj uzgajivačkoj organizaciji Veterinarske stanice Bujanovac, podseća da umatičenje  obuhvata samo stočna grla sa određenim  rasnim  karakteristikama  i  proizvodnim sposobnostima, kod kojih je poznato poreklo u zadnje tri generacije.

  • Polazna osnova u procesu umatičenja je izlazak naše službe na teren kod vlasnika životinje, kako bi se izvršila selekcijska smotra. Glavni značaj Službe za umatičenje, odnosno Osnovne uzgajivačke organizacije, je izmena kvaliteta rasnog stanja i vođenje podataka o proizvodnim osobinama umatičenih grla i postizanje naših odgajivačkih ciljeva – kaže Dodić.

Za njihovo ostvarivanje navodi obavljanje selekcije i smotre umatičenih grla, vođenje osnovne matične evidencije, kontrolu proizvodnih sposobnosti domaćih životinja, vođenje izveštajne dokumentacije i pripremu za konkurisanje  za ostvarivanje prava za podsticaje kod Uprave  za agrarna plaćanja…

Pored Osnovne odgajivačke organizacije u Bujanovcu, u kojoj sagovornik „Bujanovačkih“ radi od njenog osnivanja, postoje još  regionalna, sa sedištem u Vranju, i glavna, u  Institutu  za stočarstvo u Zemunu.

Desetogodišnjica  rada Službe za umatičenje Veterinarske stanice Bujanovac, po rečima direktora Miodraga Milkovića, svečano će biti obeležena u aprilu ove godine, kada se očekuje dolazak ministra poljoprivrede  Branislava Nedimovića.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *