Voda u Gumoplastici identična onoj u Bivodi i Hebi

BUJANOVAC, 28. februar 2018. – Novi izvor termo-mineralne vode, koji se pojavio 21. decembra 2017. godine u krugu Fabrike „Gumoplastika“ u centru Bujanovca, ne predstavlja nikakvu opasnost po stanovništvo i okolinu. Radi se o ugljeno – kiseloj vodi koja potiče sa 180-200 metara dubine.

Ovo je u sredu izjavio dr Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine Bujanovac i zamenik komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije.

– Na osnovu do sada urađeni analiza, mogu reći da je hemijski sastav vode identičan onoj u „Bivodi“, „Hebi“ i Bujanovačkoj banji, jer potiče iz istog kolektora. Da bi se do kraja izvršilo istraživanje mora se uraditi bušotina na već pomenutoj dubini – rekao je Arsić.

On je napomenuo da je šuštanje, koje se se pominje u službenoj beleški mr Snežane Milošević, savetnika za zaštitu životne sredine opštine Bujanovac, oslobađanje ugljen dioksida iz vode sa dubine 3-4 metra.

Miloševićeva, koja je član nadležne opštinske radne grupe, izrazila je nadu da će Bujanovac uskoro posetiti penzionisani profesor dr Vojislav Tomić iz Geološkog zavoda Srbije.

Ona je podsetila da analize uzoraka sa novog izvorišta termo-mineralne vode, čiji je nivo trenutno povećan, uradio Zavod za javno zdravlje Vranje.

Predsednik opštine Bujanovac i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Šaip Kamberi je rekao da za sada nije poznato ko će finansirati predstojeće istraživačke radove, “Gumoplastika”, na čijem se zemljištu nalazi izvor, ili lokalna samouprava.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *