Tribina ORD o albanskom i srpskom jeziku: Različitost kao bogatstvo

BUJANOVAC, 13. mart 2018. – Zajednički život i nauka dovode do približavanja jezika. Osim toga, u srpski i albanski jezik uneti su turcizmi, došlo je do približavanja dva dijalekta, uz kasniju upotrebu modernih reči, modernizama – konstatovao je Aleksandar Nikolić, nastavnik srpskog jezika u bujanovačkoj OŠ „Branko Radičević“ na tribini „Lingvističke sličnosti srpskog i albanskog jezika”, održanoj u utorak u Bujanovcu u organizaciji Organizacije za razvoj i demokratije (ORD).

– Naravno da postoje sličnosti u srpskom i albanskom jeziku kada živimo jedni sa drugima, jer dolazi do jezičkog prožimanja, u muzici i narodnom folkloru. Ako bolje upoznamo jezik jedni drugih bolje ćemo zajednički živeti – zaključio je Nikolić.

Sličnog mišljenja je i profesor Isen Saćipi, koji je učestvovao u radu tribine, kojoj su prisustvovali i učenici srednjih škola „Sezai Suroi“ i „Sveti Sava“ iz Bujanovca.

– Nisam stekao utisak da bolje žive oni u sredinama sa nacionalnom zastupljenošću od preko 90 odsto, nego mi ovde sa toliko različitosti – rekao je Saćipi.

Jelena Ranđelović , profesor srpskog kao nematernjeg jezika u bujanovačkoj S.Š. „Sezai Suroi“ podsetila je prisutne da se i u srpskom i albanskom jeziku čita onako kako je napisano, s tim da albanski ima 6 glasova više od srpskog jezika.

– Ta različita fonetska priroda kod pojedinih glasova predstavlja poteškoće prilikom učenja jezika – kaže profesorka Ranđelović, uz primedbu da je u albanskom jeziku sve manje reči srednjeg roda.

Na skupu su govorili Enkel Redžepi, nastavnik albanskog jezika u Osnovnoj školi „Ibrahim Keljmendi“ u Preševu i Goran Arsić, sudski prevodilac.

Učesnike tribine pozdravili su Džozef Melot, zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji i Jelena Urošević, predsednica Organizacije za razvoj i demokratiju (ORD) Bujanovac, koja je organizovala tribinu u okviru projekta “Hajde da se upoznamo, hajde da budemo tolerantni”.

Njegovu realizaciju finansiraju Misija OEBS i ambasada Velike Britanije u Srbiji. Tribini „Lingvističke sličnosti srpskog i albanskog jezika”, pored predstavnika kancelarije OEBS u Bujanovcu, prisustvovali su I predstavnici, lokalne samouprave i Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *