O ideji razmene teritorija sa Kosovom debata u Domu kulture

Bujanovac, 15. mart 2018. (Foto ilustracija)- Inicijativa mladih za ljudska prava u okviru programa „Debatom do dijaloga o Kosovu“ organizuje 15. marta u Domu kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu od 17 časova panel diskusiju koja ima za temu ideju razmene teritorija između Kosova i Srbije, kao model rešenja za koji je ranije bio istaknut od zvaničnika Beograda i Prištine, ali koji je u kontekstu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu uzeo skoro primat kao jedan od modela rešenja.

“Kako bismo razmotrili kakve su posledice tog rešenja i na koji način ljudi sa juga Srbije i Kosova vide razmenu i podelu teritorija kao opciju pozivamo vas da prisustvujete panelu, sa ciljem da čujemo mišljenja i stavove društvenih aktera u okviru srpske i albanske zajednice sa Kosova i juga Srbije, odnosno dve zajednice koje bi bile direktno pogođene u slučaju realizacije ovog modela”, stoji u saopštenju organizatora.

Kako je najavljeno, govornici će biti Ragmi Mustafa iz Nacionalnog saveta Albanaca,
Fismir Jahiju u ime Alternative za promene i
Gani Rashiti, iz Centra za zagovaranje i demokratiju (Preševo).

“Učesnici/e će tokom debate odgovoriti na pitanja o (ne)realističnosti ideje razmene teritorije, značaju etničke strukture stanovništva pri definisanju odnosa Srbije i Kosova, kao i uticaja procesa unutrašnjeg dijaloga o Kosovu na srpsku zajednicu na Kosovu odnosno albansku zajednicu na jugu Srbije”,kaže se u saopštenju inicijative.

Radni jezici su albanski i srpski uz simultani prevod a program „Debatom do dijaloga o Kosovu“ podržan je od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *