Razmena teritorija dovela bi do nepredvidivih posledica (foto i video)

BUJANOVAC, 16. mart 2018.Razmena teritorija između Srbije i Kosova dovela bi do nepredvidivih posledica po čitav region jer niko nema jasnu strategiju kako bi ta razmena izgledala, jedan je od zaključaka debate koju je u Bujanovcu organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava.

Uz povremena bučna negodovanja nekolicine prisutnih Srba, o temi razmene teritorija u maloj sali Doma kulture Vuk Karadžić govorili su Ragmi Mustafa iz Nacionalnog saveta Albanaca,
Fismir Jahiju u ime Alternative za promene i
Gani Rashiti iz preševskog Centra za zagovaranje i demokratiju.

Albanci na jugu Srbije zalažu se za integraciju u srpsko društvo i institucije, a ne za razmenu teritorija, zaključeno je na skupu, a Fismir Jahiju je to pojasnio:

-Albanski političari zalažu se za integraciju, a kada biste pitali narod onda bi on glasao za ujedinjenje sa Kosovom, rekao je Jahiju, koji je dodao da su mediji najveći krivci za nesporazume između srpskog i albanskog naroda.

Među panelistima nije bilo predstavnika Srba, ali ih je zato bilo u publici.

Profesor Svetislav Veličković burno je reagovao što su „Beograđani ovde došli da nas uče kako zajedno da živimo“, upitavši kako je moguća razmena teritorije unutar jedne te iste države, što možete videti u našem prilogu.

Kako je naveo organizator, diskusija je deo programa „Debatom do dijaloga o Kosovu“ koja ima za temu ideju razmene teritorija između Kosova i Srbije, kao model rešenja za koji je ranije bio istaknut od zvaničnika Beograda i Prištine, ali koji je u kontekstu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu uzeo skoro primat kao jedan od modela rešenja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *